Yläkoulun Nuori Aleksis -palkinnon voittaja on valittu

Kuvituskuva. Kirjan kansi.

Anne-Maija Aalto on valittu tämän vuoden yläkoulun Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi romaanillaan Mistä valo pääsee sisään (Otava 2021).

Palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna ilmestyneelle nuorille suunnatulle kotimaiselle kauno- tai tietokirjalle. 1500 euron rahapalkinnon myöntää Äidinkielen opettajain liitto, mutta saajan valitsee yläkoulun oppilaiden muodostama raati.

Loppuraadin perustelut:

Mistä valo pääsee sisään on vangitseva, dystooppinen kuvaus tulevaisuuteen sijoittuvasta maailmasta, jonka ongelmat heijastavat tämänhetkisiämme.

Aleksein isä johtaa puolikansalaisten ihmistutkimuslaitosta, joten Aleksei on aina oppinut kohtelemaan puolikansalaisia arvottomina. Kun hän tapaa Marijan, vastarintaliikeläisen, hänen maailmansa mullistuu.

Kirja jatkaa Korento-romaanin tarinaa luontevasti ja kiehtovilla, uusilla näkökulmilla. Useat näkökulmat avaavat kirjaa lukijalle, ja Aallon kaunis kuvailu sekä kirjoitus herättävät tarinan eloon. Uuden sukupolven toisinajattelijat nostattavat hiljaa, mutta varmasti kapinan, joka saa Uus-Tokion asukkaat kyseenalaistamaan yhteiskuntaansa. Kansi on houkutteleva ja visuaalisesti kutsuva.

Nuori Aleksis -loppuraatiin kuuluivat Julia Ahvenniemi (Seinäjoen lyseo), Silvia Marjanen (Tiirismaan koulu), Eevi Metsometsä (Oulun normaalikoulu), Amalia Rahikainen (Porolahden peruskoulu) ja Emilia Viipuri (Vehkalahden koulu).

Aallon lisäksi ehdolla olivat:

Emma LuomaPerhosten aika (Myllylahti)
Riina MattilaSilmät avatessa on edelleen pimeää (WSOY)
Anniina MikamaMyrrys (WSOY)
Laura SuomelaMinä vastaan marraskuu (Karisto).

Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Nuoret pääsevät raadin kautta myös vaikuttamaan nuortenkirjallisuuden tunnetuksi tekemiseen. Opetushallitus rahoittaa projektia.