YA-Lukuhaasteen saalis
Vuoden 2020 YA-Lukuhaasteessa tavoitellaan bingoa 5×5 bingoruudukkoon, tietenkin YA-kirjallisuutta lukemalla. Bingorivi voi olla joka pysty, vaaka tai viisto. Halutessaan saa täyttää vaikka koko ruudukon! Haasteen järjestävät kirjagrammaajat @lottareadsbooks @sirkkuwrites @enemmankirjoja ja @hennasbooks.
Haasteessa yhdellä kirjalla saa täyttää yhden haastekohdan. Luettavan kielen saa valita itse. Osallistuaksesi haasteeseen sinun pitää saada bingo ja sen jälkeen julkaista joko IG-feedissäsi (tai blogissasi) kuva, jossa kerrot, mitkä kirjat luit ja millä sait bingon. Hashtagina toimii #YAlukuhaaste2020. Muista tägätä myös haasteen järjestäjät. Kaikkien bingon saaneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia Suomalaiseen kirjakauppaan. Haaste jatkuu syyskuun lopussa eli osallistua voi 30.9.2020 saakka. Tarkat ohjeet löydät myös @lottareadsbooks’in Instagram-tilin kohokohdista.
Elo- ja syyskuussa Lukemon Lotta ja Heidi ottavan haasteen vastaan tavoitteenaan saada kaksi kokonaista bingoriviä täyteen. Lotan ja Heidin edistymistä sekä pohdintoja luetuista kirjoista voit seurata tästä päivittyvästä kirjoituksesta sekä Lastenkirjainstituutin Instagram-tililtä @lkinstituutti.
Mitä on YA?
YA on lyhenne sanoista Young Adult Literature. YA-kirjallisuuden ydinkohderyhmäksi ajatellaan noin 12-20-vuotiaat. YA-kirjan päähenkilö taas on tyypillisesti 14-19-vuotias. YA-kirjallisuus pitää sisällään monenlaisia genrejä, niin romantiikkaa kuin esimerkiksi scifiäkin.
1. Haastekohta: ”Poika kirjan päähenkilönä”
Luettu kirja: Sarah Crossan: Kuunnousu. S&S. Suomentaja: Kaisa Kattelus.
Säeromaani Kuunnousu kertoo koskettavan tarinan 17-vuotiaasta Joesta, joka ei ole nähnyt isoveljeään Ediä kymmeneen vuoteen. Veli on tuomittu vankeuteen poliisimurhasta ja odottaa sellissään kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Kun päivämäärä sitten ilmoitetaan, päättää Joe lähteä Teksasiin ollakseen veljensä lähellä tämän viimeiset päivät.
Heidi: Suomennosta odotellessa yritin lukea tämän englanniksi, mutta se ei lähtenyt käyntiin ollenkaan. Näköjään säeromaani toimii minulle nimenomaan suomenkielisenä, koska tämä Kaisa Katteluksen käännös on todella hieno ja mukava lukea.
Pidin kirjassa erityisesti perheen kuvauksesta. Joen perhe on köyhä ja monella tavalla rikki, mutta hänen lapsuudessaan on silti ollut rakkautta ja onnellisia hetkiä. Nämä liittyivät enimmäkseen hänen sisaruksiinsa, ja siksi kirja onkin niin raastavaa luettavaa. Edin teloituspäivä lähestyy hetki hetkeltä ja Joe yrittää kaikkensa pelastaakseen veljensä. Jännitys, ahdistus ja epätoivo pysyivät mielestäni yllä loppuun saakka.
Kirjassa kuvataan hyvin myös amerikkalaisen yhteiskunnan epätasa-arvoista rakennetta ja nyt niin ajankohtaista poliisin ja oikeuslaitoksen mielivaltaa. Oikeuden edessä Edin syyllisyydellä tai syyttömyydellä on vähemmän merkitystä kuin sillä, että joku täytyy saada vastuuseen valkoisen poliisin kuolemasta.
Lotta: Tällä hetkellä säeromaanit ovat suosikkilukemistani. Myöskään tämä uusin suomennos Sarah Crossanilta ei petä odotuksiani. Kirjan juoneen ja vakavaan teemaan, kuolemanrangaistukseen, säemuoto sopii mielestäni erityisen hyvin.
Pieneen määrään sanoja on onnistuttu saamaan voimakas tunnelataus, jossa ovat samanaikaisesti läsnä suru, voimattomuus ja kuitenkin jollakin tapaa toivo. Kirja kosketti, puhutteli ja sai ajattelemaan laajemmin oikeudenmukaisuutta ja Yhdysvaltain oikeusjärjestelmää, jossa tärkeintä tuntui olevan löytää sopiva syyllinen teolle, ei välttämättä oikea syyllinen.
2. Haastekohta: ”Kirjasarjan ensimmäinen osa”
Luettu kirja: Veronica Roth: Outolintu. Otava. Suomentaja: Outi Järvinen.
Outolinnun alussa 16-vuotias Beatrice saa kuulla olevansa divergentti, joka ei sovi kunnolla yhteenkään kaupunkinsa tarkasti määritellyistä lokeroista. Valintatilaisuudessa vaatimaton Beatrice päättää yllättäen liittyä huimapäisten uskaliaiden joukkoon. Uskaliaiden koulutus on rankka ja väkivaltainen, ja lopulta Tris joutuu mukaan veriseen valtataisteluun. Kirja aloittaa Outolintu-trilogian, joka jatkuu kirjoilla Kapinallinen ja Uskollinen.
Heidi: Lähdin lukemaan kirjaa hyvin ennakkoluuloisesti, mutta yllättäen tämä olikin vetävää luettavaa. Ei ihme, että sarjasta on tehty elokuviakin. Kirjan maailma on tosin melko epäuskottava kuten oletinkin. 16-vuotiaat jaetaan luonteenpiirteiden mukaan eri porukoihin, joissa heidän täytyy pysyä koko elämänsä ajan. Tuli ihan mieleen Harry Pottereiden lajitteluhattu!
Toisaalta yksi kirjan teemoista onkin se, että ihmisiä ei voi lokeroida tuolla tavalla. Kenenkään persoonallisuus ei oikeasti muodostu vain yhdestä ominaisuudesta, eikä kukaan voi olla vaatimaton tai rohkea joka päivän jokaisena hetkenä.
Pidin Trisistä päähenkilönä. Hän ei tunne kuuluvansa joukkoon vaatimattomien parissa, mutta elämä uskaliaiden luonakaan ei tunnu ihan omalta. Trisin täytyy löytää sekä rohkeutta että oma tiensä maailmassa, jossa hän ei sovi mihinkään ennalta annettuun muottiin. Hän joutuu kyseenalaistamaan koko tuntemansa maailman. Kirjailija tavoittaa hyvin ulkopuolisuuden tunteen ja tarpeen löytää ihmisiä, joiden kanssa voi olla oma itsensä.
Ennakkoluuloistani huolimatta jäin koukkuun ja jatkan sarjan parissa!
3. Haastekohta: ”Suomalaisen kirjailijan kirjoittama kirja”
Luettu kirja: Salla Simukka: Lukitut. Tammi.
Salla Simukan Lukitut kertoo nuorista, jotka joutuvat vankilaan rikoksista, joita he eivät ole vielä tehneet. Todennäköisyyslaskelmat kuitenkin osoittavat, että he tulevat rikokset tekemään. Nuoret on valittu ohjelmaan nimeltä “Sovitus ennen rikosta”. Vankilasta pääsee vapaaksi, mikäli oivaltaa itse, minkä rikoksen tulee tulevaisuudessa tekemään, tunnustaa sen ja katuu tekoaan. Kirjan kerronta tapahtuu viiden nuorten näkökulmasta: Johanneksen, Oliverin, Vegan, Meean ja Kaspianin.
Lotta: Salla Simukan uutuuskirja kiinnosti jo etukäteen aiheensa, ennakkoasetelmansa sekä trillerimäisyytensä takia. Heti kirjan alussa tehdään selväksi, että joku nuorista tulee lopussa kuolemaan ja se loi lukukokemukseen jännittävän latauksen. Kirjan idea on mielenkiintoinen, kiehtovakin, ja olisinkin toivonut saavani tietää syvällisemmin systeemistä tämän ohjelman takana ja siitä, miten tuollainen todennäköisyyslaskenta toimii.
Kirjan hahmot olivat kaikki hyvin erilaisia ja monipuolisia. Hahmoista löytyy esimerkiksi erilaisista etnisistä ja kulttuurisista taustoista tulevia henkilöitä. Kirja tuntuukin olevan ajan hermolla nostaessaan esiin feminismin, erilaiset vähemmistöt ja muun muassa seksuaalisuuden moninaisuuden.
Heti alussa kiinnitin huomiota kirjan napakkaan ja selkeään kerrontaan sekä tekstin kokoon (ei ole mitään pientä piperrystä!) ja väljään asetteluun. Näiden ansiosta tarinaa on helppo seurata, vaikka näkökulmahenkilö vaihteleekin. Uskoisin, että tämä kiinnostaa yläkouluikäisiä ja miksei vanhempiakin. Omaan makuuni kirjassa ihmissuhteilla on aika suuri rooli, mutta tämä on tietysti makuasia.
4. Haastekohta: ”Kirja, joka sinun oli tarkoitus lukea viime vuonna”
Luettu kirja: Essi Ihonen: Ainoa taivas. WSOY.
Essi Ihosen Esikoisromaani Ainoa taivas kertoo 17-vuotiaasta Ainosta, joka on kasvanut tiiviissä uskonnollisessa yhteisössä. Seurakunta on tuki ja turva, ainakin niin kauan kun sovit sen määrittelemiin raameihin. Ainoa ajatus ennalta määrätystä elämästä ja ahtaasta naisen roolista ahdistaa. Yhteisöstä irtautuminen ei kuitenkaan ole helppoa, koska sen mukana Aino voi menettää kaiken tuntemansa.
Heidi: Ainoa taivas kiinnosti minua jo ilmestyessään aiheensa vuoksi. Aikuisten kirjallisuudessa uskonnollisista yhteisöistä irtautumisesta on kirjoitettu viime vuosina paljon, nuortenkirjallisuuden puolella ei niinkään. Mielestäni Ihonen kirjoittaa aiheesta koskettavasti ja uskottavasti nuoren naisen näkökulmasta.
Aino kuuluu kirjassa esikoislestadiolaisiin, joten huivin ja pitkien hameiden käyttäminen on hänelle arkipäivää. Kotona hallitsee vielä seurakuntaakin ankarampi isä. Kirjassa ei niinkään kritisoida uskoa, josta Ainokin saa lohtua, vaan sitä, miten uskonnon varjolla voidaan hallita ja alistaa muita.
Yksi kirjan kantavista teemoista onkin naisen oikeus omaan kehoonsa ja Ainon seksuaalisuuden herääminen. Hän on kihloissa ennen kuin on edes pitänyt poikaa kädestä kiinni. Armon kiinnostus on imartelevaa, mutta samaan aikaan Ainoa pelottaa. Tarinan alussa hän ei edes tiedä, mitä seksi on, joten hänessä heräävät uudet tunteet ja halut ovat outoja ja pelottavia. Kirjan kaunis kieli kuvaa hienosti Ainon epävarmuutta ja hänessä kasvavaa rohkeutta.
Kirjan juoni ei ole erityisen vauhdikas ja loppua olisi mielestäni voinut hieman tiivistää. Verkkainen kerronta oli hyvä tapa kertoa juuri tämä tarina, jossa Aino kasvaa omaksi itsekseen. Teksti on sujuvaa ja nopealukuista, ja kirjaa sopii hyvin niin yläkoululaisille kuin sitä vanhemmillekin lukijoille.
5. Haastekohta: ”Tärkeä kirja”
Luettu kirja: Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti. Gummerus. Suomentaja: Kristiina Vaara.
Holly Bournen kirja Syitä itkeä julkisesti nostaa esille tärkeän aiheen – henkisen väkivallan. Kirjan päähenkilö on herkkä ja ujo Amelie, joka muuttaa uudelle paikkakunnalle ja aloittaa siellä uudessa koulussa. Lupaava laulaja-lauluntekijä Amelie osallistuu koulun kykyjenetsintäkilpailuun ja tapaa siellä hurmaavan Reesen, rock-bändin solistin. Reese kiinnostuu Ameliesta ja pian he jo seurustelevatkin. Alkuun kaikki tuntuu olevan täydellistä, mutta vähitellen Reesen luonteesta alkaa paljastua huolestuttavia piirteitä.
Lotta: Kirjassa liikutaan kahdella eri aikatasolla. Ymmärtääkseen itseään ja sitä, mitä kaikkea on tapahtunut, Amelie muistelee paikkoja, joissa hän on itkenyt julkisesti Reesen takia. Samalla hän kertoo, miten kaikki sai alkunsa.
Kirja oli ajatuksia herättävä ja välillä ahdistavakin. Kirjassa käsitellään todentuntuisesti sitä, mitä kaikkea ihminen voikaan hyväksyä sellaiselta henkilöltä, jota rakastaa. Vaikka kirja ei ole varsinainen rakkaustarina, siinä tuodaan hyvin esille se, että oikea rakkaus ei milloinkaan ole henkistä kontrollointia ja väkivaltaa.
6. Haastekohta: YA-klassikko
Luettu kirja: Jean Webster: Setä Pitkäsääri. WSOY. Suomentaja: Tyyni Haapanen-Tallgren.
Jean Websterin Setä Pitkäsääri (WSOY) ilmestyi alun perin jo vuonna 1912. Kirja kertoo orpotyttö Jerusha “Judy” Abbottista, joka 18-vuotta täytettyään saa kuulla uskomattoman uutisen. Orpokodin johtokunnan jäsen suostuu maksamaan hänen korkeakouluopintonsa sillä ehdolla, että Judy kirjoittaa hänelle joka kuukausi kirjeen. Judy tarttuu tilaisuuteen ja muuttaa sisäoppilaitokseen, jossa hän näkee ensi kertaa maailmaa orpokodin ulkopuolella.
Heidi: Setä Pitkäsääri on kirjeromaani, joka on kestänyt hyvin aikaa. Judyn kirjeet salaperäiselle, nimettömänä pysyvälle Setä Pitkäsaarelle ovat todella hauskaa luettavaa. Ne kertovat arkisista tapahtumista, jotka ovat kuitenkin ihmeellisiä orpokodin kasvatille. Judy on innokas oppimaan sekä kouluaineita että elämää, ja kirja onkin hänen kasvutarinansa.
Judy tuntee olevansa jäljessä ikätovereitaan kaikessa mahdollisessa. Hänellä ei ole koskaan ollut varaa omiin asioihin kuten vaikkapa haluamiinsa vaatteisiin. Hän ei ole saanut tilaisuuksia jutella poikien tai miesten kanssa, ja koulussa Judyn suurimpia iloja on lukeminen. Hän uppoutuu innolla Pikku naisiin, Aarresaareen ja muihin klassikkoteoksiin, ja päättää ryhtyä itsekin kirjailijaksi. Judyn tavoitteena on kasvaa reippaaksi ja sivistyneeksi nuoreksi naiseksi, joka tietää, mitä maailmassa tapahtuu ja miten siihen voi vaikuttaa. Samoja teemoja on nykyajankin YA-kirjallisuudessa.
Vaikka kirja on kokonaisuutena positiivinen ja iloinen, Setä Pitkäsäären salaperäisyys ja totuus hänen takanaan särähtivät ikävästi korvaani nyt vuonna 2020. Setä ja hänen oikea henkilöllisyytensä pyrkivät päättämään asioista Judyn puolesta. He yrittävät estää hänen suunnitelmansa etenkin silloin, kun niihin näyttää sisältyvän nuoria miehiä. Onneksi Judy on itsepäinen ja tietää, että hän saa päättää itse omista asioistaan. Häntä ja hänen tottelevaisuuttaan ei voi ostaa rahalla.
7. Haastekohta: Lukematon oman hyllyn kirja
Luettu kirja: Rainbow Rowell ja Faith Erin Hicks: Viimeinen ilta. Karisto. Suomentaja: Taina Wallin.
Rainbow Rowellin ja Faith Erin Hicksin YA-sarjakuva Viimeinen ilta (Pumpkin heads) kertoo reippaasta Dejasta ja hiljaisemmasta Josiesta, jotka ovat olleet kausityöntekijöinä kurpitsafarmin muhennoskojussa jo kolmen vuoden ajan. Yhtä kauan on Josie ihaillut toffeekojun kaunista tyttöä, mutta ei ole koskaan edes puhunut hänelle. Viimeisenä iltana Deja päättää, että on aika tarttua toimeen ja etsiä toffeetyttö, jotta Josie voi puhua hänelle. Alkaa matka farmin läpi, jonka aikana he pääsevät kokemaan festivaalin uudella tavalla ja oppivat samalla uusia asioita itsestään ja toisistaan.
Lotta: Sarjakuva johdattaa lukijan syystunnelmissa amerikkalaiselle kurpitsatilalle, keskelle Halloween-festivaalia. Kyseessä on yhden illan sarjakuva, sillä koko tarina sijoittuu päähenkilöiden Dejan ja Josien viimeiseen työvuoroon tilalla. Ratkaisu on toimiva ja pitää tarinan hyvin kasassa.
Teoksessa käsitellään ystävyyttä, toisen hyväksymistä sekä kohtaloa ja omien valintojen merkitystä. Erityismaininta siitä, että päähenkilö Deja on isokokoinen tyttö. Hän on myös biseksuaali ja se tuodaan teoksessa esille mutkattomasti. Vaikkakin juoni oli hiukan ennalta-arvattava, oli sarjakuva todella viehättävä lukukokemus. Tarina ja henkilöhahmot ovat sympaattisia ja helpostilähestyttäviä. Kuvitus ja värimaailma luovat ihanan syksyisen tunnelman. Tämä teos kannattaa lukea kynttilän valossa viltin alla, illan jo pimentyessä.
8. Haastekohta: Kirja sijoittuu paikkaan, jossa haluaisit käydä
Luettu kirja: Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille. Otava.
Briitta Hepo-ojan Suomea lohikäärmeille aloittaa vaihtoehtoiseen Suomeen sijoittuvan fantasiasarjan. Kuningaskunta on jaettu kahtia Etelä-Suomeen ja villiin Botniaan, jonka huhutaan olevan noitien asuinmaata. Helsingissä asuva Tim saa 18-vuotissyntymäpäivänään lahjaksi pienen lohikäärmeen. Sen karkumatka vie Timin aatelisten yltäkylläiseen maailmaan ja ritarisäätyisen Lynxin luo.
Heidi: Tämä kirja koukutti maailmaansa niin perusteellisesti, että vasta ilmestynyt jatko-osa on aivan pakko lukea! Kirjassa seikkailee niin lohikäärmeitä ja ritareita kuin noitiakin, mutta ei aivan niin kuin perinteisissä fantasiakirjoissa. Fantasiaelementit sekoittuvat kiehtovasti nykypäivän elämään. Esimerkiksi Timillä on sekä vilkas lohikäärme että nettiyhteys, jonka hitaus ärsyttää häntä. Lynx puolestaan miettii, mitä hän oikeastaan elämältään haluaa. Perinteinen sotilaallinen ritarin elämä ei kiinnosta häntä yhtä paljon kuin isosiskoa ja tämän tyttöystävää.
Kirjassa käsitellään aiheita, jotka ovat ajankohtaisia meidänkin maailmassamme. Harry Potter –kirjat ovat tuttuja Timillekin, mutta toisaalta hänen maailmassaan on oikeitakin noitia. Yksi kirjan suuremmista teemoista on eriarvoisuus. Suomen kuningaskunta on jaettu maantieteellisesti kahtia ja ainakin Etelä-Suomessa näkyy sääty-yhteiskunnan nurja puoli. Aatelisella Lynxillä on varaa ostaa kaikkea, mitä hän haluaa. Tim puolestaan joutuu miettimään hyvin tarkkaan, mihin vähät rahansa käyttää.
Haluaisin ehdottomasti ainakin vierailla tässä maailmassa! Jos voisin tuoda tuliaisena pienen lohikäärmeen, sitä parempi.
9. Haastekohta: Kirja, joka on kirjoitettu ennen syntymääsi
Luettu kirja: Margaret Mahy: Noitavaellus. Tammi. Suomentaja: Kristiina Rikman.
14-vuotias Laura asuu äitinsä Katen ja pikkuveljensä Jackon kanssa. Hänen isänsä asuu uuden vaimonsa kanssa muualla. Kun Jacko sairastuu outoon tautiin, tietää Laura, että syyllinen on kammottava lelukauppias, Carmody Braque. Kauppias on iskenyt veljen käteen leimansa, joka vie hänen elinvoimansa. Laura päätyy pyytämään apua koulukaveriltaan, salaperäiseltä Sorrylta, jolla Laura aavistelee olevan yliluonnollisia kykyjä. Lopulta Lauran pitää kohdata sisimpänsä ja hän joutuu muuttumaan noidaksi pelastaakseen veljensä.
Lotta: Kirjassa kuvataan hienosti tytön kasvamista noidaksi ja samalla nuoreksi aikuiseksi, joka löytää oman identiteettinsä ja omat voimansa. Samalla myös Lauran ja Sorryn suhde kasvaa ja kehittyy. Olen lukenut kirjan kerran aikaisemminkin nuorena, mutta siitä oli jäänyt mieleen oikeastaan vain takakannen pelottava silmäpari. Tarina oli edelleen mielenkiintoinen, ja kirja oli kestänyt yllättävän hyvin aikaa. Alkuteos on vuodelta 1984, suomennos taas vuodelta 1990.
Kaikki haastekohdat:
- Kirja, joka sijoittuu paikkaan, jossa haluaisit käydä
- YA-klassikko
- Kirja, joka sinun oli tarkoitus lukea viime vuonna
- Kirjasarjan ensimmäinen osa
- Poika kirjan päähenkilönä
- Kirja, jonka nimestä pidät
- Kirjassa on kartta
- Äänikirja
- Suomalaisen kirjailijan kirja
- Kirjassa yli 450 sivua
- Kirjan kannessa on kasvi
- Rodullistettu kirjailija
- Tärkeä kirja
- Kirjassa käsitellään sairautta tai vammaa
- Kirja sijoittuu tulevaisuuteen
- Suomalainen YA-fantasia
- Lukematon oman hyllyn kirja
- Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kesään
- LGBTQ + aihe
- Uudelleen luettu
- Kirja, joka on kirjoitettu ennen syntymääsi
- Kirjassa matkustetaan
- Vuonna 2020 julkaistu kirja
- Kirja, jossa on punainen kansi
- Haasteen järjestäjän suosittelema kirja