Vuoden 2023 Onnimanni-palkinnon saa lukuinnostaja ja sisällöntuottaja Ulla Lehtinen

Kuvassa Ulla Lehtinen.

Lastenkirjainstituutin vuoden 2023 Onnimanni-palkinto myönnetään Ulla Lehtiselle vaikuttavasta työstä nuorten lukemaan innostamisen hyväksi sekä laaja-alaisesta nuortenkirjallisuuden esiin nostamisesta, erityisesti lasten ja nuorten suosimassa TikTok-sovelluksessa.

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 saakka lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Palkinnon voi saada yksittäinen henkilö tai yhteisö. Tunnustuspalkintoon kuuluu Marjatta Kurenniemen saturomaani Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.

Palkintoperusteluista:

Ulla Lehtinen on tehnyt monipuolisia kirjallisuusaiheisia sisältöjä sosiaalisen median kanavilleen vuodesta 2017 lähtien. Instagramissa ja TikTokissa @tarinannuppuja -nimimerkillä toimivan Lehtisen kirjavinkit painottuvat nuortenkirjallisuuteen. Niiden lisäksi Lehtisen erilaiset sisällöt käsittelevät laajemmin kirjallisuuteen liittyviä ilmiöitä. Humoristiset videot puolestaan tuovat esiin sen, että kirjallisuus ja lukeminen on myös hauskaa.

Sosiaalisen median kirjallisuusaiheiset tilit, ja kokonaisuudessaan niin sanottu kirjasome, on ajankohtainen ilmiö ja yhteisö. Kirjasomen sisällöt tuovat näkyvyyttä lukemiselle ja kirjallisuudelle sekä innostavat lapsia ja nuoria kirjojen pariin siellä, missä he jo valmiiksi ovat. Ulla Lehtinen on aktiivisesti vuorovaikutuksessa nuorten seuraajiensa kanssa. Lehtinen tekee kirjavinkkivideoita TikTok-tililleen kommentti- tai viestikentässä esitettyjen pyyntöjen perusteella sekä vastailee nuorten kommentteihin vinkkaamalla pyydettyä kirjallisuutta. Näin nuoret pääsevät osallistumaan kirjallisuuskeskusteluun ja tulevat kuulluiksi.

Lue palkintoperusteet kokonaisuudessaan Lastenkirjainstituutin kotisivuilta.

Onnimanni-palkintoraatiin kuuluivat vuonna 2023 raadin puheenjohtaja, nuortenkirjailija ja kirjastonhoitaja Sini Helminen, kirjailija Joonas Riekkola, Lukufiiliksen toimituspäällikkö ja Lukukeskuksen edustaja Sofia Blomberg sekä Lastenkirjainstituutin edustajat Marjo Kauttonen ja Helmi Kalaja.