Vuoden 2022 Laivakello-palkinto on jaettu

Anniina Mikaman kirjoja.

Vuoden 2022 Laivakello-palkinnon on voittanut Anniina Mikama. Anniina Mikama (s. 1977) on Helsingissä asuva kirjailija ja kuvittaja. Mikaman esikoisteos Taikuri ja taskuvaras (2018) voitti Topelius-palkinnon. Sen jatko-osa Huijarin oppipoika (2019) oli ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Valitsijaraati nosti esiin erityisesti Mikaman nuortenromaanin Myrrys (WSOY 2021), joka vakuutti raadin samastuttavilla henkilöhahmoilla ja kuvailun monipuolisuudella. ”Pidimme kovasti Myrryksen tavasta kuvata Suomen muinaisuskomuksia, sekä hahmojen ja luonnon henkiin herättävästä, tarkasta kuvailusta”, kerrotaan tuomariston perusteluissa.

Vuonna 1996 perustettu Laivakello -nuortenkirjallisuuspalkinto myönnetään tunnustuksena nuortenkirjailijalle joko ansiokkaasta urasta tai yksittäisestä teoksesta. Palkintona on messinkinen laivakello, ja sen jakavat vuorovuosin Kotkan kaupungin kulttuuripalvelut ja Väinö Riikkilä -seura. Tämän vuoden valitsijaraatina toimi Kotkan kaupungin nuorisovaltuuston työryhmä.

Mikaman lisäksi ehdokkaina olivat kirjailijat Ilkka Auer, Nelli Hietala, J.S. Meresmaa, Elina Pitkäkangas ja Heidi Silván.