Vuoden 2021 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja

Vuoden 2021 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon on voittanut Anne-Maija Aalto nuortenkirjallaan Mistä valo pääsee sisään (Otava). Teos voitti myös lukijaäänestyksen.

Kuva kirjasta.

Voittajan kuuden ehdokaskirjan joukosta valitsi futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen.

Tämä teos ammentaa siitä, mikä meille kaikille on yhteistä. Muistot. Vapaus. Uudet alut. Nuoruus. Kerronta on sujuvaa, sen maailma on kaukainen, mutta ajankohtainen. Ihmisyyden suuret kysymykset ovat läsnä. Tarina kuljettaa nuoren elegantisti huomaamaan, kuinka suhde vanhempiin voi muuttua, kun heitä oppii tuntemaan enemmän. Teos muistuttaa, että itsensä voi nähdä uudessa valossa. Ja se, mistä valo pääsee sisään, on meillä kaikilla. Tämä kirja vie toiseen maailmaan, se puhuttelee, viipyilee ja vahvistaa. Valitsija Perttu Pölönen

Lue Perttu Pölösen palkintojenjakotilaisuudessa 1.12. pitämä puhe kokonaisuudessaan täältä.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön vuodesta 1997 lähtien jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Tämän vuoden valitsijalautakuntaan kuului puheenjohtajana toiminut elokuva- ja tv-alan asiantuntija Petri Kemppinen sekä kirjastoalan asiantuntija Päivi Jokitalo ja kehittämispäällikkö Emmi Jäkkö. Lautakunta nimitti kuusi ehdokaskirjaa.

Muut ehdokkaat:

Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu (kuvitus): Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (Into Kustannus)
Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam (kuvitus). Suomentaja Malin Kivelä. Om du möter en björn / Jos kohtaat karhun (Förlaget / Teos)
Pia Krutsin ja Jani Ikonen (kuvitus): Kaupunki Kukaties (WSOY)
Timo Parvela ja Pasi Pitkänen (kuvitus): Kepler62 Terra: Kloonit (WSOY)
Dess Terentjeva: Ihana (WSOY)