Topelius ja Arvid Lydecken -voittajat 2021

Kirjojen kansikuvat.Vuoden 2021 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat on julkistettu. Onnittelut voittajille!

Topelius-palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle. Topelius-voittaja 2021 on Meri Luttinen teoksellaan Myrskynsilmä (WSOY, 2020).

Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva esikoisromaani on palkintoperusteluiden mukaan hieno kasvukertomus, joka käsittelee erilaisuutta, yksinäisyyttä ja omien pelkojen voittamista.

Arvid Lydecken -palkinto taas jaetaan ansiokkaalle lastenkirjalle. Arvid Lydecken-voittaja 2021 on Sari Peltoniemen teos Täältä minä karkaan (RanRan kustannus, 2020).

Palkintoperusteluissa kuvaillaan kirjasta löytyvän yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen. Joskus on tarpeen uskaltaa kyseenalaistaa aikuisten määräämiä sääntöjä ja ehtoja.

Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry. Ehdokkaat on valittu vuoden 2020 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Molempien Kopioston tukemien palkintojen arvo on 2021 euroa.

Palkintoraadin jäsenet ovat tutkija, tietokirjailija ja raadin puheenjohtaja Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen sekä luokanopettaja Matias Laivamaa.

Lisätietoja antaa Suomen Nuorisokirjailijat ry:n puheenjohtaja Netta Walldén, p. 040 744 0554 tai walldennetta@gmail.com