Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat 2024

Kuvassa voittajakirjat.Lasten- ja nuortenkirjoille myönnettävien Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat ovat selvillä.

Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot jakaa Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. ja ne rahoitetaan Kopioston yhdistykselle keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Molemmat palkinnot ovat vuosiluvun mukaisesti 2024 euroa.

Palkintoraadin jäseninä toimivat kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi, erityisopettaja Helena Siitonen ja kirjailija Petteri Paksuniemi. Palkintojen voittajat on valittu vuonna 2023 ilmestyneiden kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen joukosta.

Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. rahoittaa palkinnot Kopioston yhdistykselle keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Molemmat palkinnot ovat vuosiluvun mukaisesti 2023 euroa.

Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. myöntää lisäksi Pääskynen-kunniakirjan lasten- ja nuortenkirjallisuuden tunnetuksi tekemisestä lukuaktivisti Henriika Tulivirralle. Kunniakirja on perustettu vuonna 1981, ja se jaetaan joka kolmas vuosi.

Topelius-palkinnon voittaja 2024

Jukka Behm: Ihmepoika Leon. Tammi.

Palkintoperustelut:
Sujuva ja vetäväjuoninen romaani sijoittuu lontoolaisen jalkapalloseuran junioriakatemiaan ja kertoo lahjakkaan nuorukaisen nopeasta noususta brittifutiksen huipulle. Behmin vakuuttavasti kuvaamien pelikenttien tapahtumien lisäksi Ihmepoika Leon on uskottava kuvaus myös ammattijalkapalloilun raadollisesta maailmasta, hankalista perhesuhteista ja kulissien takaisesta pelistä, jossa raha ratkaisee. Koskettava kasvutarina kulkee kohti uutta maailmaa ja samalla Leonin sisimpään.

Muut ehdolla olleet kirjat:
Magdalena Hai: Sarvijumala (Otava 2023)
Sanna Isto: Näkymättömät (Tammi 2023)
Dess Terentjeva: Freestyle (WSOY 2023)
Hanna van der Steen: Hylätyt (Kvaliti 2022)

Arvid Lydecken -palkinnon voittaja 2024

Taru Viinikainen ja Silja-Maria Wihersaari: Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko. WSOY.

Palkintoperustelut:
Kiehtova saturomaani vanhassa saappaassa isoäitinsä kanssa asuvasta piiskuhäntäoravasta. Saapastalon Aurorassa on jotain perinteisellä tavalla kaunista, se suorastaan pursuaa satujen ja tarinoiden lumoa ja on täynnä tunteiden vuoristorataa. Tosipaikan tullen pikkuruinen päähenkilö voittaa pelkonsa ja hänestä löytyy urhea sankari, joka muiden vuoksi uskaltautuu vaaraan ja samalla saa arvaamattoman palkinnon

Muut ehdolla olleet kirjat:
Ilja Karsikas: Myrsky & Valo (S&S 2023)
Riina Katajavuori ja Jani Ikonen: Einarin elokuu (Enostone 2023)
Roope Lipasti: Rauniokaupungin lapset (WSOY 2023)
Laura Lähteenmäki: Laske salaa kymmeneen (WSOY 2023)

 

Lämpimät onnittelut voittajille ja kaikille ehdokkaille!

Lue lisää palkinnosta Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n sivuilta.