Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat 2023

Kuvassa palkinnot voittaneet kirjat.

Lasten- ja nuortenkirjoille myönnettävien Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat ovat selvillä.

Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Molemmat palkinnot jakaa Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien.

Palkintoraadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. rahoittaa palkinnot Kopioston yhdistykselle keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Molemmat palkinnot ovat vuosiluvun mukaisesti 2023 euroa.

Topelius-palkinnon voittaja 2023

Elina Pitkäkangas: Sang. WSOY.

Palkintoperustelut: Dystopinen romaani pitää yllä hienoa ja synkkää tunnelmaa Fusangin valtiosta. Sang on eeppinen kertomus nuoresta, joka yrittää taistella totalitaristen valtion mahdottomia olosuhteita vastaan. Kong Dawei liittyy kapinallisiin joukkoihin, ja henkeäsalpaavat tilanteet seuraavat toisiaan.

Pitkäkankaan kyky loihtia uskottavilla yksityiskohdilla kokonainen maailma on lumoavaa. Ihmisen valinnoista syntyy ketju, joka paitsi liittää meidät toisiimme, myös määrittää lopulta sitä, mitä ja keitä olemme. Sang on kertomus rakkaudesta, mutta ennen kaikkea se on kertomus moraalista: kaikesta siitä, mitä olemme valmiita tekemään toistemme vuoksi.

Muut ehdolla olleet kirjat: Siiri Enoranta: Maailmantyttäret (WSOY), Sini Helminen: Sysi (Myllylahti), Reija Kaskiaho: Maantiekiitäjä (Myllylahti), Terhi Rannela: Yöuinti (Otava).

Arvid Lydecken -palkinnon voittaja 2023

Tuomas Marjamäki, kuv. Antti Nikunen: Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen. WSOY.

Palkintoperustelut: Kalle-Ilmarin maatilalla elävä Unikko-varsa löytää itsensä: hän tajuaa olevansa maailman ainoa nollasarvinen. Tuomas Marjamäen esikoislastenkirja leikittelee riemukkaasti identiteetti-, ystävyys- ja itsetuntemus teemoilla. Nolliksen maailmassa kaikki on mahdollista ja ennen kaikkea riemukasta. Kirjan kerronnasta on mahdotonta olla innostumatta. Sen huumori on lämmintä ja terävää. Nolliksesta innostuvat lasten lisäksi kaikki sellaiset lukijat, joilla on taipumus nähdä arkinen elämä harmaana. Kirjan viisaus synnyttää lukijassa kiitollisen olon

Muut ehdolla olleet kirjat: Mikko Kalajoki ja Jani Ikonen: Almus: Tännetuloa terve (WSOY), Saara Kekäläinen ja Netta Lehtola: Prinsessa joka lähti kälppimään (S&S), Tomi Kontio ja Elina Warsta: Isäni on hipsteri (Teos), Hannele Lampela ja Pasi Pitkänen: Paavali Pattinen, supernolo supersankari (Otava).

 

Lämpimät onnittelut voittajille ja kaikille ehdokkaille!

Lue lisää palkinnosta Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n sivuilta.