Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat 2022

Kuvituskuva.Vuoden 2022 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat on valittu! Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry. Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien. 

Voittajat on valittu vuoden 2021 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Palkintoraadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja, lukutaidon opettaja ja raadin puheenjohtaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Suomen Nuorisokirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston yhdistykselle keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Molemmat palkinnot ovat 2022 euroa.

Topelius-palkinnon voittaja 2022

Anniina Mikama: Myrrys. WSOY.

Palkintoperustelut: Anniina Mikaman Myrrys on kansanperinteestä ammentava ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle. Tarinan päähenkilö on orpo Niilo-poika, joka päätyy pelottavan ja mahtavan myrryksen, tietäjän, oppipojaksi. Myrrys on fantastisen upealla kielellä kirjoitettu seikkailu, jonka maailma tulee lukijan lähelle: tarinaan uppoutuessaan voi suorastaan kuulla korpimetsän huminan ja oksien rasahdukset askelten alla.

Myrrys on teoksena ajaton. Aihepiirinsä, sujuvan kerrontansa ja mieleenpainuvien hahmojensa ansiosta kirjassa on aineksia aikansa klassikoksi. Raatiimme teki erityisen vaikutuksen Mikaman kertojantaidot. Myrrys nielaisi meistä jokaisen maailmaansa heti ensimmäisillä sivuillaan. Tarina kasvaa lukuromaaniksi, joka on niin elävästi kirjoitettu, että miljöötä ei voi erottaa henkilöhahmoista. Mikaman luontohavaintojen tarkkuus ja täsmällisyys ovat vertaansa vailla, mutta ennen kaikkea hän on tarinankertoja. Anniina Mikama kutoo orpopojan kasvutarinaan annoksen suomalaista mytologiaa. Lopputuloksena on samaan aikaan perinteinen ja uunituore fantasiaromaani.

Arvid Lydecken -palkinnon voittaja 2022

Reetta Niemelä, kuv. Katri Kirkkopelto: Mustan kuun majatalo. Lasten Keskus.

Palkintoperustelut: Mustan kuun majatalo on ensimmäinen osa jännittävää ja mukaansatempaavaa sarjaa, jossa fantasiamaailma muodostaa uskottavan ja ehjän kokonaisuuden yhdessä todellisen maailman kanssa.Reetta Niemelän lumoava tarina ja monimuotoinen, viehättävä miljöö vetoavat ja tekevät lukukokemuksesta nautittavan. Jännittävä romaani on kirjoitettu kauniilla, huolellisella ja ajoittain hulvattoman hauskalla kielellä, ja kertomuksen hahmot ovat monipuolisia ja kiehtovia.

Mustan kuun majatalo sopii monen ikäiselle: teosta voi lukea lapselle ääneen, lapsi voi nauttia kirjasta itsenäisesti ja myös aikuislukija ihastuu kertomukseen. Majatalon asukkaat ja tapahtumat ovat niin taitavasti luotuja, että niiden seuraa jää kaipaamaan. Luonnonsuojeluun ja eläinten kohteluun liittyvät teemat on kirjoitettu mukaan hienovaraisesti: teos muistuttaa saarnaamatta ja lämmöllä siitä, miten on meidän ihmisten vastuulla huolehtia maapallosta ja sen erilaisista otuksista.

Mustan kuun majatalo nousi voittajaksi sen lämpimän tunteen vuoksi, jonka se jättää lukijan sydämeen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Hahmot ovat rakastettavan inhimillisiä tunteineen, ongelmineen ja heikkouksineen.

Lämpimät onnittelut voittajille!

Lue lisää palkinnosta Suomen nuorisokirjailijat ry:n sivuilta.