Tirlittan-palkinto 2022 Harri István Mäelle

Harri István Mäki.
Harri István Mäki. Kuva: Tammi.

Kirjailijaliiton vuoden 2022 Tirlittan-palkinto on myönnetty kirjailija Harri István Mäelle. Palkinto myönnetään tunnustuksena kirjailijan tähänastisesta tuotannosta sekä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi. Palkinto jaettiin Kirjailijaliiton 125-vuotisjuhlien yhteydessä lauantaina 21.5.2022.

Harri István Mäki on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjailija. Hänen esikoisteoksensa Päivän saldo: plus julkaistiin vuonna 1999, jonka jälkeen Mäki on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden lisäksi laajasti draamaa, selkokirjoja sekä romaaneja aikuisille. Osan teoksistaan hän on myös kuvittanut. Julkaistuja teoksia on kaikkiaan yli seitsemänkymmentä.

Harri István Mäen tuotannossa korostuvat vetävät seikkailut, hauskat ja nopeat käänteet sekä eläinhahmot. Muiden muassa alku-uran nuortenkirjojen herkät pojat, rakkaasta lemmikistä inspiraationsa saanut Sihis-koira ja monenlaiset hassut aaveet ja zombit ovat tärkeä osa suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kuvastoa. Teosten keskeisiä teemoja ovat ystävyys, ihmisyys ja tila olla erilainen.

Tirlittan-palkinto myönnetään uudistavasta, yllättävästä tai muuten merkittävästä lasten- ja nuortenkirjasta. Myös kirjailijan koko tuotanto voidaan palkita. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Tirlittan-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lähtien.