Tietopöllö-palkinto 2023 Kerttu Rahikalle ja Nadja Sarellille

Kuvassa kaikki ilmestyneet Elsa ja Lauri -kirjat.

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnettiin tänä vuonna työparille, lasten tietokirjailija Kerttu Rahikalle ja kuvittaja Nadja Sarellille.

Työparin yhteistyön tulosta ovat Elsa ja Lauri -kuvakirjat (Mäkelä sekä Oppi&ilo), joissa seikkailevat samaistuttavat sisarukset. Tarinoita täydentävät tieto-osuudet, joissa syvennetään kunkin kirjan teemaan liittyviä tietoja ja taitoja. Kuvakirjasarjan aiheet vaihtelevat matkustamisesta uimiseen ja kierrätykseen.

Palkintoperusteluista: ”Elsan ja Laurin elämänpiiri on monipuolinen. Päiväkodissa korostuvat niin oppimisen kuin ryhmän käyttäytymisen erilaiset vaiheet, suhteet aikuisiin ja erilaiseen kulttuuritaustaan. Isovanhempien mukanaolo antaa luontevan mahdollisuuden käsitellä sukua ja ikääntymistä. Tarinoiden tapahtumista pienet lukijat saavat vinkkejä omiin toiminnallisiin leikkeihinsä.

Lapsen arkipäivään liittyvät elämänhallinnan keinot käsitellään vetävän tarinan ja huomaamattoman toiston avulla. Tässä tärkeässä osassa on myös Nadja Sarellin kuvitus. Selkeiltä, liikkeiltään harkituilta ja värikylläisiltä hahmoilta voi oppia toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin. Näissä faktiotyyppisissä kuvakirjoissa tarinan jälkeen tuleva tietopaketti houkuttelee jatkamaan yhteisiä keskusteluja.”

Tutustu Elsa ja Lauri -kirjoihin.

Tietopöllö-palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa. Se myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle.

Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Lue lisää palkinnosta ja palkintoperusteluista.