Suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivä 28.2.

Helmikuun 28. päivä vietetään suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivää. Kalevala on suomalaisten runomuotoinen kansalliseepos, jonka Elias Lönnrot kokosi 1800-luvulla kierrellessään Suomea ja Venäjän Karjalaa. Erityisesti Kalevalan tärkein eeppinen runoaines on tallennettu Suomen rajojen ulkopuolelta, Vienan Karjalasta. Kalevalan avulla monenlaista suullista kansanperinnettä on saatu säilymään tähän päivään saakka, ja Kalevala vaikuttaa yhä suuresti suomalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin.

Lukemon sivuille on koottu opettajille tehtäväpaketti, jossa käsitellään suomalaista kansanperinnettä kolmen erilaisen teoksen näkökulmasta. Tehtäväpaketin teoksina ovat Metsänpeitto-sarjakuva, Suomalaiset taruolennot -tietokirja sekä lasten tekemä ”valekalevala” Väinämöinen, Mäinämöinen ja Zäinämöinen. Tehtäväpaketti on suunnattu yläkouluikäisille oppilaille ja se tutustuttaa oppilaat kansanperinteeseen itse tuottamisen keinoin.

Tutustu tehtäväpakettiin.

Kokosimme lisäksi vinkkilistan kansanperinteeseen liittyvästä kirjallisuudesta vauvoille, lapsille, nuorille ja opettajille.

Lukemon kirjavinkit kansanperinteeseen liittyen

Vauvoille:

Anne Vasko: Oma maa mansikka ja Jukolan seitsemän poikaa. Tammi.

Vauvakirja Oma maa mansikka tutustuttaa vauvan suomalaiseen luontorunouteen. Teoksessa esitellään esimerkiksi Eino Leinon, Immi Hellenin ja Sakari Topeliuksen runoja. Lorujen mukana tulevat myös leikkiohjeet.

Jukolan seitsemän poikaa keskittyy numeroihin ja laskemiseen Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen avulla. Teoksessa esitellään veljesten lisäksi myös heidän lemmikkejään ja Venla.

Lapsille:

KansikuvaJanne Mäkitalo: Digiekomopo. Myllylahti Oy.

Teos kertoo lapsista, jotka löytävät Sammon ja lähtevät seikkailemaan. Lapset tutustuvat porukalla Sampon tuomiin mahtaviin mahdollisuuksiin, ja lapsille on toisilleen yksi ehto: Sammosta ei saa kertoa aikuisille. Kalevalaista muotoa tekstiin tuodaan aiheen lisäksi myös runomitalla.

KansikuvaTimo Parvela: Sammon vartijat -kirjasarja. Tammi.

Sammon vartijat kertoo vauhdikasta jatkoa Kalevalalle ja sille, miten Sammolla käykään. Sähkökantele nappaa kaverukset Ahdin ja Ilmarin mukaansa etsimään Sammon kadonneita sirpaleita. Seikkailuun kuuluu kadonneita isiä, ihastuksia, uniloitsuja ja taisteluita. Ensimmäinen osa Tuliterä sai vuonna 2007 Topelius-palkinnon parhaasta nuortenkirjasta.

Nuorille:

KansikuvaAnniina Mikama: Myrrys. WSOY.

Myrrys on jännittävä seikkailuromaani, joka kaappaa lukijan mukaansa suomalaisen mytologian rikastuttamaan menneisyyteen. Niilo on orpolapsi, joka ei tiedä paljoakaan menneisyydestään. Niilo pääsee tietäjälle rengiksi ja pikkuhiljaa vaietut salaisuudet alkavat paljastua. Myrrys palkittiin vuoden 2022 Topelius-palkinnolla.

 

KansikuvaKimmo Ohtonen: Ikimaa -kirjasarja. Otava.

Ikimaa on fantasiakirjasarja, jossa lapset ja eläimet joutuvat liittoutumaan yhteen taistelussa aikuisia vastaan. Kirjasarjan alussa kylästä katoaa nainen, jonka kohtaloa naisen poika Oliver alkaa selvittämään. Toisaalla Kalla käy soturikoulua ja haaveilee valoisasta tulevaisuudesta. Pohjoismainen luonto ja mystiikka luovat teokselle hienon tunnelman.

 

KansikuvaSami Makkonen: Kalevala. Otava.

Sami Makkosen Kalevalan uudelleenvesiointi sopii amerikkalaisen sarjakuvan ystäville. Teos yhdistelee kuvissa ja kerronnassaan sekä fantasian että kauhun elementtejä. Tunnelmaa luo synkkä ja vesivärimäinen piirrostyyli. Lisätietoa ja kuvia sarjakuvasta voit löytää esimerkiksi täältä. Teoksesta on tehty myös jatko-osa nimeltään Kalevala – Sampo.

Opettajille:

Taltuta klassikko -kirjan kansikuva.Maria Laakso: Taltuta klassikko. Tammi.

Maria Laakson Taltuta klassikko ottaa käsittelyynsä kahdeksan kotimaista klassikkoteosta. Teoksessa tutustutaan humoristiseen, mutta analyyttiseen tyyliin esimerkiksi Seitsemään veljekseen, Sudenmorsiameen ja Tuntemattomaan sotilaaseen. Lisäksi teos pohtii klassikoiden merkitystä ja syntytapoja.

 

Salla Simukka ja Siri Kolu: Satalatva – Kalevala uusin silmin. Tammi.

Teoksessa kuusitoista erilaista kirjoittajaa ottaa Kalevalan rohkeaan käsittelyynsä uudenlaisten näkökulmien kautta. Ääneen pääsevät monet Kalevalan tuntemattomammat hahmot, ja teosta käsitellään esimerkiksi runojen, deittiprofiilien, uutisartikkeleiden ja novellien kautta. Teos on suunnattu nuorille ja siitä on varmasti hyötyä opetuskäytössä.