Selkokirjojen sankarit -kampanja

Valokuva, jossa on pino selkokirjoja.Selkokirjojen sankarit -kampanjan tarkoitus on innostaa selkokieltä tarvitsevia lapsia ja nuoria lukemaan selkokirjoja. Kampanjassa selkokirjasankarit tekevät virtuaalisia kouluvierailuita ja lähettävät videoterveisiä.

Selkokirjasankarit järjestävät kouluvierailuja kampanjan aikana syksyllä 2020. Vierailuilla puhutaan selkokirjoista, innostetaan lukemaan ja vinkataan hyvää selkoluettavaa. Virtuaalivierailuiden haku aukeaa lokakuun alussa.

Kampanjan videot julkaistaan kampanjan omalla sivulla, Selkokeskuksen YouTube-kanavalla, Facebookissa ja Twitterissä lokakuun alussa. Videoita voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #selkokirjasankarit ja katsoa kouluissa yhdessä oppilaiden kanssa.

Lisätietoa kampanjasta löytyy täältä.

Mitä on selkokieli?

Selkokieli on mukautettua suomen kieltä, joka on tehty sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokieli on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin yleiskieli. Se on saavutettavaa kieltä.

Selkokeskus arvioi, että Suomessa 650 000 – 750 000 ihmistä tarvitsee selkokieltä. Lisäksi moni muu hyötyy yleiskieltä helpommasta kielestä. Selkokieli on suunnattu sellaiselle lukijalle, jonka on syystä tai toisesta vaikea ymmärtää yleiskielistä tekstiä.

Selkokieli auttaa selkokieltä tarvitsevia ihmisiä tiedon saamisessa, lukemisessa, omien ajatusten ilmaisemisessa ja osallistumisessa.

Selkokeskuksen myöntää selkotunnuksen selkokielisille julkaisuille. Selkotunnuksen avulla tunnistat selkokielisen julkaisun.

Lue lisää selkokielestä ja selkokirjallisuudesta Selkokeskuksen sivuilta.

Lukemon selkokielisiä kirjoja löytää hakemalla sanalla ”selkokieli” tai valitsemalla Selkokirjat lasten- tai nuortenkirjojen Laji-valikosta.