Runeberg Junior -palkinto lastenkirjalle Mitt idiotiska liv

Kuvassa voittajakirja.Runeberg Junior -palkinnon on vuonna 2024 saanut Petra Lillsund Botéuksen ja Herta Donnerin kirja Mitt idiotiska liv (Schildts & Söderströms).

Esivaaliraati perusteli valintansa näin:

“Lapselle pieni kurkistus isomman lapsen, nuoren elämään. Vastaavia päiväkirjamuotoisia teoksia on kirjoitettu runsaasti ja ajatus saattaa olla, ettei formaatti voi tarjota mitään uutta. Petra Lillsund Botéus osoittaa, että voi. Klassiseen päiväkirjajuoruiluun sukelletaan asiat edellä – tarkoitus ei ole pelkästään viihdyttää, naurattaa ja opettaa. Vaan sopivassa määrin kasvukipuilla ja tunteilla. Täydellinen kirja isosiskon pikkuveljelle, lähes täydellinen myös pikkusiskolle. Ja hyvä kirja kaikille 8-vuotiaille, jotka aikovat joskus olla 11-vuotiaita. Viktigt på riktigt – siitä tässä on kyse.”

Kunniamaininta myönnettiin Ilona Ahdin ja Miila Westinin lastenkirjalle Stop Secret. Hikisukka Hirmunen (Tammi).

Runeberg Junior -palkinto myönnetään suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Palkinnolla halutaan edistää lasten lukuintoa. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja sen jakaa Porvoon kaupunki ja Sanomalehti Östnyland.

Voittajan valitsi lapsiraatiryhmät, joihin osallistui yhteensä 140 lasta. Esivaaliraatiin kuuluivat sosionomi ja lastenkirjabloggaaja Isabella Fält, elintarviketieteiden maisteri ja paljon lukeva perheenisä Olli Ilander sekä kasvatustieteiden maisteri ja Uusimaa-lehden toimittaja Mika Laurila.

Ehdokkaat Runeberg Junior -palkinnon saajaksi olivat:

Runeberg junior -palkinnon logo.

Ilona Ahti ja Miila Westin: Stop Secret. Hikisukka Hirmunen. Tammi.
Lena Frölander-Ulf: Rafsa Vildpäls: Kampen om Stenåkern. Förlaget.
Riina Katajavuori ja Jani Ikonen: Einarin elokuu. Enostone.
Hanna Lundström ja Maija Hurme: Ljusligheter – Poesi som skiner. Schildts & Söderströms.
Maria Vilja: Villikissareppu. Karisto.