Kansainvälinen lukutaitopäivä 8.9.

Kansainvälinen lukutaitopäivä -banneri.


Löydä oma tapasi lukea
kansainväliselukutaitopäivä

YK:n Kansainvälistä lukutaitopäivää (International Literacy Day) on vietetty syyskuun 8. päivä vuodesta 1966 alkaen. Teemapäivä muistuttaa meitä lukutaidon merkityksestä niin koulutuksessa kuin kestävän kehityksen edistämisessä. Lukutaito on määritelty ihmisoikeudeksi, jonka avulla voidaan vaikuttaa niin hyvinvointiin, tasa-arvoon kuin demokratiaankin. Suomessa kaikilla on oikeus oppia lukemaan, mutta se ei ole maailmalla itsestäänselvyys. YK rohkaiseekin pohtimaan kysymyksiä siitä, millaista arkemme olisi ilman lukutaitoa ja tutustumaan maailman lukutaitotilanteeseen.

Lukutaitopäivänä Lasten ja nuorten säätiö järjestää Read hour –kampanjan eli lukutunnin kello 14-15. Osallistuminen vaatii vain tunnin omasta kalenterista sekä mieleisen luettavan kuten jännittävän dekkarin tai päivän lehden. Säätiö kannustaa jokaista löytämään oman tapansa lukea, sillä se antaa avaimet paremmalle ymmärrykselle maailmasta, muista ja itsestä.

Lukutunnin aihetunniste sosiaalisessa mediassa on #ReadHour, jolla voit haastaa myös kaverisi mukaan.

 

Lue lisää lukutaitopäivästä sen englanninkielisiltä nettisivuilta.

Lisätietoa lukutunnista Lasten ja nuorten säätiön nettisivuilta.


Alle on koottu muutama lasten- ja nuortenkirj
allisuuden novellivinkki, joista saa lukutunniksi sopivasti luettavaa. Lukemosta voit etsiä myös muita kiinnostavia lyhyitä tarinoita valitsemalla ”kertomukset”- tai “novellit”-kohdan lajivalikoimasta.

 

Kansikuva.

Nora Lehtinen & Anne Muhonen: Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy

Ainon ensimmäisistä koulupäivistä kertova selkokirja esittelee kolmessa tarinassa koululaisen elämään sopeutumista opettajan ja tuttujen kavereiden avulla.

 

 

Kansikuva.Jenni Pääskysaari ja Matti Pikkujämsä: Hetki ennen kuin maailma muuttui

Tämä unelmointiin kannustava lasten tietokirja sisältää erilaisia tarinoita maailmaa muuttaneista tapahtumista ja henkilöistä.

 

 

Kansikuva.Päivi Haanpää & Marika Riikonen: Tusina : Novelleja

Novellikokoelma koostuu 12 nuorille suunnatusta tarinasta, joissa käsitellään nuorille tuttuja teemoja kuten ystävyyttä ja suhdetta vanhempiin.

 

 

Kansikuva.Salla Silmukka: Sytytä valot! : Pieniä kauniita tarinoita ; Sammuta valot! : Pieniä kauheita tarinoita

Kahdestakymmenestä novellista koostuva kääntökirja käsittelee nuorten elämää pimeän ja valoisan puolen avulla. Novellikokoelman kertomukset sisältävät teemoja niin ihastumisesta kuin kaltoinkohtelustakin.

 

 

Artikkelin kirjoitti markkinointiviestinnän harjoittelija Sonja Mansikkamäki.