Rasisminvastainen viikko 20.-26.3.

SPR:n Ei rasismille -tunnuskuva.
Kuva: SPR.

Rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa viikolla 12. Viikko kulminoituu YK:n rasisminvastaiseen päivään 21.3. Kyseisellä viikolla otetaan kantaa ympäri maailmaa syrjimättömyyden, antirasismin, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Rasismin vastustaminen ja antirasismi kuuluu meille kaikille ja jatkuu vuoden jokaisena päivänä. Lue lisää rasisminvastaisesta viikosta täältä.

Vaikka suoraan rasismista kertovat lasten- ja nuortenkirjat ovat usein hyviä ja tarpeellisia, olisi tärkeää, että myös kaikenlaisista muista kirjoista löytyisi moninaisia hahmoja. Jokainen lukija tarvitsee kirjallisuutta, joka heijastaa yhteiskunnan monimuotoisuutta. Jokaisella on oikeus päästä osalliseksi tarinaan!

Lukemon kirjavinkit rasisminvastaiseen viikkoon (ja vuoden kaikille muillekin viikoille), sisältää sekä sellaisia kirjoja, joissa rasismia käsitellään suoraan, että sellaisia, joiden tarinoissa esiintyy POC-representaatiota*. Etsi lisää luettavaa kokeilemalla Lukemon hakutoiminnossa hakusanaa POC, jolloin saat tulokseksi kirjoja, joissa vähintään yksi hahmoista on POC.

Tutustu myös POC-lukupiiriin! POC-lukupiirin ensisijaisena tarkoituksena on lisätä POC-kirjailijoiden teosten näkyvyyttä sekä tarjota vertaistukea ja parempaa representaatiota POC-tyypeille Suomessa. Hankkeen taustalla toimivat Aracelis Correa ja Téri Zambrano. POC-lukupiirin sivuilta löydät arvosteluja POC-kirjailijoiden teoksista. Arvosteluja löytyy kaikenikäisille suunnatuista kirjoista. Tutustu sivuihin! 

*(POC-termi tulee englanninkielisestä termistä People of Colour. Tälle termille ei ole tällä hetkellä laajasti käytettyä suomennosta. Termillä viitataan ihmisiin, jotka mielletään erilaisten ominaisuuksien (esimerkiksi nimi, ihonväri tai uskonto) vuoksi muiksi kuin valkoisiksi ihmisiksi. Lähde: https://yhdenvertaisuus.fi/sanasto)

 

Lukuvinkkejä eri-ikäisille

Lapsille

Kirjan kansikuva.Jordan Akpojaro ja Ashley Evans: Kysy ja kurkista! Mitä rasismi on? Tammi, 2023.

Kuvakirjassa esitetään monenlaisia kysymyksiä rasismiin liittyen, kuten miten rasismi sai alkunsa, miten rasistiset käsitykset leviävät sekä miltä rasismi tuntuu? Kirjassa olevien läppien alta löytyy lyhyitä vastauksia ja neuvoja näihin kysymyksiin. Kirjassa käydään läpi myös sitä, miksi rasismi on kaikkien ongelma, joka on kohdattava yhdessä ja miksi on tärkeää hankkia tietoa.

Kirjan kansikuva.Matt de la Peña ja Christian Robinson: Luca luo maailmoja. Kumma, 2023.

Luca on isosiskonsa kanssa pitkällä metromatkalla. Kuluttaakseen aikaa hän alkaa katsella kanssamatkustajia ja piirtää kuvia heidän elämistään. Häämekkoon pukeutuneen naisen Luca kuvittelee olevan matkalla kirkkoon sulhasensa luokse. Tahrattomiin tennareihin ja kravattiin pukeutunut poika on varmaankin matkalla kotilinnaansa hovimestarien ja palvelijoiden hemmoteltavaksi. Lucan yllätykseksi poika kuitenkin jää hänen kanssaan samalla pysäkillä pois ja jatkaa matkaansa samaan suuntaan. Ehkä kaikkea ei voikaan tietää pelkän ulkomuodon perusteella.

Kirjan kansikuva.Salaado Qasim ja Jennifer Hagan: Anisa tahtoo kierrättää. BoD, 2022.

Toisella luokalla oleva Anisa on oppinut koulussa roskien lajittelusta ja kierrättämisestä. Vaikka Anisa tietää, että vastuu ympäristöongelmista kuuluu aikuisille, haluaa hänkin silti tehdä jotain ympäristönsä eteen.

Varhaisnuorille

Kirjan kansikuva.B.B. Alston: Amari ja yön veljet. Otava, 2021.

Rosewoodin lähiössä asuva 13-vuotias Amari löytää jäljettömiin kadonneen veljensä Quintonin huoneesta salaperäisen salkun. Pian Amarille saapuu kutsu pääsykokeisiin Yliluonnollisten asioiden virastoon ja hän saa tietää, että veli on ollut Viraston agentti. Quintonin katoamiseen kesken vaarallisen tehtävän liittyy jotakin epämääräistä, mutta Amaria ei päästetä tutkimaan asiaa. Paljastukset jatkuvat, kun Amari saa kuulla olevansa taikuri. Nopeasti hänen myös epäillään liittyvän salajuoneen, joka uhkaa koko yliluonnollista maailmaa ja jonka taustalla on Viraston alle lukittu Moreau. Lue myös sarjan toinen suomeksi julkaistu osa: Amari ja taikureiden peli (2023).

Kirjan kansikuva.Nathan Fairbairn ja Michele Assarasakorn: Kuonokamut: Tytöt kuin tuulispäät. Otava, 2022.

Viitosluokkalainen Gabby ja vuotta vanhemmat Priya ja Mindy ovat parhaat ystävät. Priya on lahjakas urheilija, Mindy on supercool ja Gabby harrastaa lukemista ja pianon soittamista. Tytöt ovat keskenään aika erilaisia, mutta yhteistäkin löytyy: he kaikki rakastavat eläimiä! Kenelläkään heistä ei kuitenkaan ole omaa lemmikkiä joko isän siisteysintoilun, äidin allergian tai vuokranantajan sääntöjen vuoksi. Koska kolmikko haluaa viettää aikaa eläinten parissa, he päättävät perustaa kerhon koirien ulkoilutusta varten. Pian kolmikko huomaa, että koirien kävelytys on yllättävän työlästä ja riitoja syntyy. Kestääkö tyttöjen ystävyys koettelemukset kuolaavien ja karkailevien koirien kanssa? Lue myös sarjan toinen suomeksi julkaistu osa: Uusia tuulia (2023).

Kirjan kansikuva.Tinashe Williamson ja Thea Jacobsen: Nuoren antirasistin käsikirja. Otava, 2022.

Mitä rasismi on? Mitä täytyy tehdä, kun näkee että itseä tai toista syrjitään vaikkapa ihonvärin takia? Miten omista ennakkoluuloista voisi päästä eroon? Nuoren antirasistin kirjassa teoksen kirjoittaja ja kahdeksan 12-13-vuotiasta norjalaista nuorta kertovat epämukavista tilanteista, joihin ovat joutuneet, ja siitä, miten tilanteissa olisi voinut toimia paremmin. Antirasistit haluavat kertoa, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita riippumatta ihonväristä, vammaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kielestä, uskonnosta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Ihan jokaisella meistä on tärkeä rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä, vaikka emme itse kokisi rasismia.

Nuorille ja nuorille aikuisille

Kirjan kansikuva.Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. WSOY, 2022.

Miten 3-vuotiaana Suomeen Somaliasta muuttaneesta Ujuni Ahmedista tuli se aktiivinen ihmisoikeuksien puolesta taisteleva toimija, joka hän tänään on? Muistelmateos avaa sitä, millaista oli kasvaa Suomessa maahanmuuttajataustaisena muslimityttönä ja millaisia tyttöjen elämää rajoittavia ongelmia somalikulttuuriin liittyy.

Kirjan kansikuva.Mona Eid ja Koko Hubara (toim.): Third culture kids. Otava, 2022.

Kirja sisältää 40 henkilökuvaa tämän päivän suomalaisista, jotka elävät kulttuurien risteyksissä. Kirjassa käsitellään sitä, millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti. Kertojina ovat eri-ikäiset, eri taustoista ja eri puolilta Suomea tulevat “kolmannen kulttuurin lapset”, jotka luovat jatkuvasti omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä.

Kirjan kansikuva.Nicola Yoon: Rakkauden askelkuviot. Tammi, 2022.

17-vuotias Evie on menettänyt uskonsa rakkauteen isänsä petollisuuden ja vanhempiensa avioeron vuoksi. Entisistä suosikkikirjoista eli rakkausromaaneista pitää myös päästä eroon, mutta Evien toimittaessa niitä korttelikirjastoon tapahtuu jotain yllättävää: Evie saa yhtäkkiä yliluonnollisen kyvyn. Todistaessaan parin suudelmaa Evie pystyy nyt näkemään, miten parin rakkaustarina on alkanut ja miten se tulee aikanaan päättymään. Kyky hankaloittaa Evien elämää ja kyynistää häntä entisestään rakkauden suhteen. Etsiessään selitystä kyvylleen Evie päätyy tanssikoululle, jossa hän tapaa Xavierin. X laulaa bändissä ja on ärsyttävän samankaltainen kuin miehet Evien entisissä lempikirjoissa. Evie ja X päätyvät kuitenkin osallistumaan yhdessä tanssikilpailuun – mutta voisiko heistä koskaan tulla pari myös kilpailun ulkopuolella?