Puupäähattu-palkinto 2024 Pekka A. Manniselle

Kuva: Henry Söderlund.

Suomen sarjakuvaseura ry:n Puupäähattu-tunnustuspalkinto myönnetään tänä vuonna sarjakuvantekijä ja kasvatustieteen tohtori Pekka A. Manniselle.

Pekka A. Manninen (s. 1959) on toiminut monipuolisesti sarjakuvan kentällä. Omien sarjakuvajulkaisujen lisäksi hän on toiminut Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari-lehden päätoimittajana sekä opettanut sarjakuvaa lasten ja nuorten kuvataidekoulussa. Manninen väitteli kasvatustieteen tohtoriksi vuonna 1995. Hänen väitöskirjansa Vastarinnan välineistö: Sarjakuvaharrastuksen merkityksestä oli Suomen ensimmäinen sarjakuva-aiheinen väitös.

Mannisen pitkäaikaisia sarjakuvahahmoja ovat muun muassa tiedemiliisi Igor Motor, tulevaisuuden kyborgipoliisi Teräslilja sekä kotikaupunkiaan kaikelta yliluonnolliselta turvaava Kapteeni Kuolio. Manninen on aina ollut kiinnostunut hämärän rajamailla liikkuvista sarjakuvista ja varsinkin tahallisesti tai tahattomasti parodisista tarinoista. Hänen sarjakuviensa vino näkökulma oikaisee näkemyksiämme niin kansanperinteestä, historiasta kuin nykyisestä todellisuudestakin.

Puupäähattu-palkinto on Suomen sarjakuvaseura ry:n vuodesta 1972 lähtien jakama palkinto. Se myönnetään suomalaiselle sarjakuvantekijälle vuosittain. Palkinto on saanut nimensä ja muotonsa Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.

Lue lisää Pekka A. Mannisesta ja Puupäähattu-palkinnosta Suomen sarjakuvaseuran sivuilta.