Minna Canthin ja tasa-arvon päivä 19.3.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivää juhlistetaan 19. maaliskuuta. Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Canthin elämäntyö on vaikuttanut suuresti tasa-arvon ja koulutuksen kehitykseen Suomessa. Minna Canthin kuuluisimpia näytelmiä ovat Työmiehen vaimo ja Anna Liisa.

Minna Canth ja tasa-arvo saivat vakiintuneen liputuspäivänsä vuonna 2007. Canth oli ensimmäinen nainen, joka sai oman liputuspäivänsä.

Lue lisää Minna Canthin päivästä Ylen artikkelista.

Suomen supernaisia -tehtäväpaketti opettajille

Suomen supernaisia

Lukemon sivuilla on koottu opettajille tehtäväpaketti, joka käsittelee merkittäviä suomalaisia kirjailijanaisia Suomen supernaisia –teossarjan avulla. Minna Canthin lisäksi tehtäväkokonaisuus  keskittyy Eeva Kilpeen ja Fredrika Runebergiin. Paketti on suunnattu yläkouluikäisille oppilaille ja se tutustuttaa oppilaat kirjailijanaisiin itse tuottamiseen keskittyvien tehtävien avulla. Tehtäviin voi tutustua oppilaiden kanssa esimerkiksi Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3. Tehtäväpaketin löydät täältä.

Minna Canthin elämään ja tuotantoon voit tutustua esimerkiksi seuraavissa lasten- ja nuortenkirjoissa:

Elina Lappalainen ja Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset. Tammi.

Kirjan kansikuva.Tarinallinen ja kuvitettu tietokirja alakouluikäisille. Kirjassa sisarukset Elli ja Hanna vierailevat Kuopion korttelimuseossa. Vierailun aikana puhutaan Minna Canthista, joka oli kirjailija, toimittaja, yrittäjä ja lisäksi seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti. He oppivat, että Minnan supervoima oli sisukkuus. Tämän jälkeen tytöt tutustuvat myös muihin suomalaisiin vaikuttajanaisiin. Heillä jokaisella on oma supervoimansa.

Katso myös Lukuhirmu Hertan vinkkivideo kirjasta.

 

 

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: Minna! : Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot. Teos.

Kirjan kansikuva.Tarinamuotoisessa tietokirjassa seurataan Minna Canthin arkipäivää Kuopiossa vuonna 1888. Mitä Minna teki ja mitä hän ajatteli? Kirja aloittaa Suomen supernaisia -kirjasarjan.

 

 

 

 

 

Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää. Tammi. &
Selkokielinen versio: Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää. Avain.

Kirjan kansikuva.Kirjan kansikuva.Vuonna 1880 Canthin perhe muuttaa Kuopioon isän kuoleman jälkeen. Tarmokas Minna-äiti on päättänyt ryhtyä kauppiaaksi ja parantaa siinä samalla maailmaa. Kirjan päähenkilö, Minna Canthin toiseksi vanhin tytär Elli, on sekä ylpeä että häpeissään äitinsä vuoksi, ovathan Minnan mielipiteet esimerkiksi naisten ja köyhien asemasta hyvinkin radikaaleja. Kirjassa Elli joutuu pohtimaan, mitä hän itse haluaa elämältään. Perhe-elämä ei ehkä ole häntä varten, mutta mitä muuta maailmalla on tarjota nuorelle naiselle, joka uskaltaa sanoa oman mielipiteensä?

 

Maria Laakso: Taltuta klassikko! Kuvitus: Johanna Rojola. Tammi.

Kirjan kansikuva.Kirjallisuusoppaassa tutustutaan suomalaisiin klassikkoteoksiin. Kirjassa käsitellään kahdeksan klassikkokirjaa ja kerrotaan, mitä niistä aikanaan ajateltiin ja miten niiden tarinoita voi tulkita nykypäivänäkin. Kirjassa taltutetaan Minna Canthin teos Työmiehen vaimo. Mitä Minna Canth halusi sanoa teoksella?