Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään 1.10.

Kuvituskuva.

”Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää, kun hän saa nähdä ja kuulla, että sydämen halulla tehty työ saa vastakaikua ja ymmärtämystä osakseen.” – Miina Sillanpää

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää liputetaan lokakuun 1. päivä. Silloin vietetään myös Järjestöjen päivää, joka tuo kansalaisvaikuttamisen merkitystä esiin. Miina Sillanpää (1866-1952) teki tärkeää työtä tasa-arvon puolesta ja toimi merkittävänä kansalaisvaikuttajana, jonka yhteiskunnalliset saavutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä.

Lisätietoa Miina Sillanpäästä ja kansalaisvaikuttamisen päivästä täältä.

Myös lasten- ja nuortenkirjoista löytyy vaikuttamiseen perustuvia teoksia, joista listasimme muutaman alle. Kirjoissa käsitellään muun muassa tasa-arvoa ja ympäristöä sekä lasten ja nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa.

Sanna Pelliccioni: Onni-poika osoittaa mieltä

Kansikuva.Onnin lähipuiston tilalle meinataan rakentaa tie ja ratikkalinja. Hän haluaa osoittaa mieltään rakkaan lähipuistonsa pelastamiseksi perheensä ja naapureidensa kanssa. Pelastuuko puisto?

 

 

Zoë Tucker, Zoe Persico, Tuuli-Maaria Rauta: Rohkea tyttö ja jättiläiset : Greta Thunbergin innoittama satu maailman pelastamisesta

Kansikuva.Greta Thunbergista inspiroitunut kirja kertoo tarinaa Gretasta, joka asettuu vastarintaan luonnon puolesta. Luontoa tuhoavat jättiläiset eivät aluksi huomaa Gretaa, mutta hän saa tuekseen muita lapsia. Tätä suurta joukkoa on pysähdyttävä kuuntelemaan.

 

 

 

Silja Annila, Sanna Pekkonen, Kaisa Uusitalo, Tiia Javanainen, Tuure Boelius: Tekoja nyt! : Maailmanpelastajan käsikirja

Kansikuva. Nuorten tietokirjassa pureudutaan ajankohtaisiin teemoihin kuten tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin eri nuorten aktivistien johdolla. Haastatteluista selviää, miksi aktivistit ovat päättäneet puuttua epäkohtiin ja annetaan neuvoja, miten nuoret voivat itse vaikuttaa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

 

 

 

Yhteen hiileen : Mistä ilmastonmuutoksessa on kyse ja mitä voimme sille tehdä?

Kansikuva.Nuorten tietokirjassa kerrotaan uusinta tutkimustietoa siitä, mikä ilmasto on ja mitä ilmastonmuutoksessa tapahtuu. Kirja antaa neuvoja siitä, miten jokainen ihminen voi omilla teoillaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja hillitä sitä.

 

 

 

Artikkelin kirjoitti markkinointiviestinnän harjoittelija Sonja Mansikkamäki.