Maailman ympäristöpäivää vietetään 5.6.

Kuvassa vehreä metsä, aurinko pilkistää puiden takaa.

Maailman ympäristöpäivää (World Environment Day) on vietetty 5. kesäkuuta jo vuodesta 1972 lähtien. YK:n yleiskokous julisti päivän teemapäiväksi, jonka tarkoitus on kannustaa ihmisiä keskustelemaan ympäristöstä ja luonnonsuojelusta. Teemapäivänä rohkaistaan tarttumaan toimeen ja tarkastelemaan omaa toimintaa ja luontoon liittyviä asenteita. Erityisen suuria haasteita luonnolle ovat saastuminen ja ilmastonmuutos, jotka vaikuttavat myös ihmisten elämään. 

Ympäristöpäivänä järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri maailmaa. Päivän teema vaihtuu vuosittain ja tänä vuonna se on time for nature eli aikaa luonnolle. 

Maailman ympäristöpäivän aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #WorldEnvironmentDay, #ForNature ja #maailmanympäristöpäivä. 

Lue lisää ympäristöpäivästä sen englanninkielisiltä kotisivuilta. 


Lasten- ja nuortenkirjoissakin käsitellään ympäristönsuojelua ja ilmastonmuutosta eri tavoilla. Kirjojen hahmot joko toimivat aktiivisesti 
luonnon puolesta tai elävät jo dystopiaksi muuttuneessa maailmassa, jossa ilmastonmuutoksella on ollut tuhoisat seuraukset. 

Alle on koottu teemoittain muutama kirjavinkki. Lukemosta aiheeseen liittyviä kirjoja voi hakea esimerkiksi sanoilla “kestävä kehitys”, “kierrätys”, “luonnonsuojelu” ja “ilmastonmuutokset”.  Nuoren ympäristöaktivistin Greta Thunbergin elämästä kertovia kirjoja ja hänen inspiroimiaan tarinoita löydät tekemällä haun hänen nimellään.

 

Arjen vaikuttamista 

Marja-Riitta Kolari: Elma ja yökkäilevä Ylppö 

Heitettyään lankarullan luontoon Elma huomaa, että roskaamisella on vakavia seurauksia. (Pieni Karhu 2020)

Juha-Pekka Koskinen & Paula Mela: Matilda pelastaa maailman 

Virtasen perheen vanhemmat hämmästyvät, kun Matilda innostuu kierrättämisestä jo päiväkodissa. (Karisto 2018) 

Timo Parvela & Mervi Lindman: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä 

Ellan luokka innostuu luonnonsuojelusta. Kommelluksilta ei vältytä kirjan kolmessa tarinassa, mutta lasten sydän on aina paikallaan ja tarkoitus hyvä. (Tammi 2019) 

Tiina Sarja, Mikko Posio & Hanna Ryynänen: Kuka vei roskat? 

Anni ja Akseli lainaavat luvatta isän dronea, joka päätyy vahingossa jäteauton mukaan. Tarinassa tutustutaan jätteiden lajitteluun. (Mäkelä 2020) 

 

Ilmastonmuutoksesta 

Laura Ertimo & Mari Ahokoivu: Ihme ilmat!: miksi ilmasto muuttuu 

Joulukortin luminen maisema saa Lotan pohtimaan, miksi joulu hänen kotipaikkakunnallaan on musta ja lumeton. Lotta ja hänen ystävänsä Kasper perehtyvät ilmastonmuutokseen ja siihen, miten jokainen voi omalta osaltaan hidastaa sitä. (Into 2019) 

Tuula Korolanen & Meria Palin: Sara ja kadonneet sateet 

Sara asuu aavikolla eikä kukaan muista, milloin siellä olisi satanut viimeksi. Sara ja hänen äitinsä joutuvat tekemään pitkän matkan polttavan aavikon paikkaan, jossa autetaan veden ja ruoan puutteesta kärsiviä ihmisiä. (Karisto 2020) 

Martti Lintunen: Mitä jääkarhu sanoi pingviinille? 

Pingviini ja jääkarhu elävät eri puolilla maapalloa, mutta eräänä päivänä ne saavat puheyhteyden toisiinsa tutkijoiden maahan pudottamien puhelimien avulla. Eläimet ihmettelevät, mitä luonnossa oikein on tapahtunut ja mistä muutokset johtuvat. (Pieni Karhu 2018) 

Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Sensored Reality –sarja 

Ilmastonmuutoksen seurauksena merenpinta on noussut, talvet ovat kylmenneet ja ihmiset pakenevat todellisuutta virtuaalimaailmaan. 16-vuotias Bug pääsee ninjapelin beetatestaajaksi ja huomaa pian todellisuuden ja virtuaalimaailman välisen rajan hämärtyvän. (Tammi) 

 

Merien suojelua 

Pirjo Havia & Viktor Amossou: Meren maha on kipeä 

Afin ja Kofin isoisä kertoo heille vanhan tarinan merikilpikonnista. Pian lapset ymmärtävät kilpikonnien olevan vaikeuksissa merissä kelluvan muoviroskan vuoksi. (Lasten Keskus 2020) 

Katariina Heilala, Riina Kaarla & Sami Kaarla: Muumipeikko majakkasaarella: retki meriluontoon! 

Muumiperhe päättää lomailla majakkasaarella. Majakanvartija kertoo heille, miten ilmastonmuutos on vaikuttanut meriluontoon. (Tammi 2020) 

Charlotte Milner: Ihmeellinen meri 

Lastenkirjassa tutustutaan paitsi merenalaiseen maailmaan, myös siihen, millaisia vaikutuksia roskaamisella on mereen ja merieläimiin. (Tactic 2019) 

Johan Tell & Iiris Kalliola: Pelastetaan Itämeri 

Nuorten tietokirja on vinkkipaketti Itämeren ja ympäristön suojelemiseen. (WSOY 2018)