Maailman ympäristöpäivää vietetään 5.6.

Jokinäkymä.

Maailman ympäristöpäivää (World Environment Day) on vietetty 5. kesäkuuta jo vuodesta 1972 lähtien. YK:n yleiskokous julisti päivän teemapäiväksi, jonka tarkoitus on kannustaa ihmisiä keskustelemaan ympäristöstä ja luonnonsuojelusta. Teemapäivänä rohkaistaan tarttumaan toimeen ja tarkastelemaan omaa toimintaa ja luontoon liittyviä asenteita. Erityisen suuria haasteita luonnolle ovat saastuminen ja ilmastonmuutos, jotka vaikuttavat myös ihmisten elämään. 

Ympäristöpäivänä järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri maailmaa. Päivän teema vaihtuu vuosittain ja tänä vuonna se on generation restoration, ekosysteemin palauttaminen luonnontilaan. Luonnon monimuutoisuus köyhtyy nopeaa vauhtia, mutta siihen voidaan vielä puuttua.

Maailman ympäristöpäivän aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #WorldEnvironmentDay, #GenerationRestoration ja #maailmanympäristöpäivä. 

Lue lisää Maailman ympäristöpäivästä sen englanninkielisiltä kotisivuilta. 


Lasten- ja nuortenkirjoissakin käsitellään ympäristönsuojelua eri tavoilla. Kirjojen hahmot esimerkiksi huolehtivat siitä, roskat kierrätetään oikein
. Tietokirjat kannustavat jokaista tekemään osan osansa luonnon suojelemiseksi.

Alle on koottu teemoittain muutama kirjavinkki. Lukemosta aiheeseen liittyviä kirjoja voi hakea esimerkiksi sanoilla “kestävä kehitys”, “kierrätys”, “luonnonsuojelu” ja “ilmastonmuutokset”.

 

Arjen vaikuttamista 

Metsämarja Aittokoski: Pidä metsä siistinä, Pikkuli

Aurinkonummen metsässä asuvat linnut valmistautuvat metsäjuhlaan. Kun metsästä löytyy roskia, linnut päättävät siivota metsän yhdessä ja huolehtia siitä, että jätteet kierrätetään oikein. (Mäkelä 2020, kuvakirja)

Rose Hall & Parko Polo: 100 asiaa maapallon pelastamisesta

Tietokirjaan on koottu sata kiinnostavaa kiinnostavaa asiaa siitä, miten voimme yhdessä pelastaa maapallon. (Lasten Keskus 2020, lasten tietokirja)

Marja-Riitta Kolari: Elma ja yökkäilevä Ylppö 

Heitettyään lankarullan luontoon Elma huomaa, että roskaamisella on vakavia seurauksia. (Pieni Karhu 2020, kuvakirja)

Kerttu Rahikka & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri kierrättävät

Elsa ja Lauri saavat viimeinkin omat huoneet! Ensin vanhat tavarat on kuitenkin käytävä läpi. Mitä säilytetään, mitä menee roskiin ja mitä myydään kirpputorilla? (Mäkelä 2020, kuvakirja)

Tiina Sarja, Mikko Posio & Hanna Ryynänen: Kuka vei roskat? 

Anni ja Akseli lainaavat luvatta isän dronea, joka päätyy vahingossa jäteauton mukaan. Tarinassa tutustutaan jätteiden lajitteluun. (Mäkelä 2020, lasten tietokirja) 

 

Ilmastonmuutoksesta 

Kaisa Happonen & Karri Miettinen: Ilmastotekokirja

Mitä ilmastokriisi tarkoittaa ja miten ihminen voi omilla teoillaan vaikuttaa siihen? Kirjassa opastetaan tekemään kestävän kehityksen kannalta hyviä valintoja ja haastatellaan muun muassa räppäri Adikiaa. (WSOY 2020, nuorten tietokirja)

Marjo Heiskanen & Jussi Kaakinen: Yhteen hiileen: mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys ja mitä me voimme sille tehdä?

Kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti siitä, mikä ilmasto on ja mitä ilmastonmuutoksessa tapahtuu. Mukana on uusinta tutkimustietoa aiheesta ja ääneen pääsevät myös monet alan tutkijat. (Tammi 2020, nuorten tietokirja)

Tuula Korolanen & Meria Palin: Sara ja kadonneet sateet 

Sara asuu aavikolla eikä kukaan muista, milloin siellä olisi satanut viimeksi. Sara ja hänen äitinsä joutuvat tekemään pitkän matkan polttavan aavikon paikkaan, jossa autetaan veden ja ruoan puutteesta kärsiviä ihmisiä. (Karisto 2020, kuvakirja) 

Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Sensored Reality –sarja 

Ilmastonmuutoksen seurauksena merenpinta on noussut, talvet ovat kylmenneet ja ihmiset pakenevat todellisuutta virtuaalimaailmaan. 16-vuotias Bug pääsee ninjapelin beetatestaajaksi ja huomaa pian todellisuuden ja virtuaalimaailman välisen rajan hämärtyvän. (Tammi 2018-2020, nuortenkirja) 

 

Luonnonsuojelua 

Mikko Kunnas: Eläintohtori Wuffe ja Tatu Tonnikala

Eläinlääkäri Wuffe apulaisineen kutsutaan merentutkimusasemalla, koska tonnikala Tatu ei ole kunnossa. Merenpohjassa Wuffea kohtaa surullinen näky: Tatu voi huonosti ja joka puolella on roskia. (Kvaliti 2021, kuvakirja)

Marko Laihinen & Elina Jasu: Mulu: lapsi joka toi metsän takaisin

Hakkuun seurauksena viljely ei enää onnistu ja osa kyläläisistä muuttaa pois. Mulu ei kuitenkaan anna periksi. Hän hankkii pieniä puuntaimia ja päättää istuttaa metsän takaisin. (Puukenkki Kustannus 2020, kuvakirja)

Pinja Meretoja: Pullervo: suuri kirja saimaannorpasta

Pullervon kautta tutustutaan Saimaan vesistöihin ja norppien elämään. Kirjassa kerrotaan myös, miten jokainen voi auttaa luonnon ja uhanalaisten norppien suojelussa. (Tammi 2021, lasten tietokirja)

Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Pate ja Alaskan aarre

Joku yrittää tuhota Alaskan mahtavat maisemat öljynporauksen tieltä. Paten, Senjan ja heidän uusien ystäviensä täytyy keksiä keino pysäyttää häikäilemättömät rikolliset, joiden ahneudella ei ole rajoja. (Tammi 2021, lastenkirja)

Sanna Pelliccioni: Onni-poika osoittaa mieltään

Onni lukee sanomalehdestä ikäviä uutisia. Rakkaan lähipuiston tilalle aiotaan rakentaa tie ja ratikkalinja. Onnin perhe päättää osoittaa mieltään puiston puolesta. (Etana Editions 2020, kuvakirja)

Mia Rönkä, Thomas Lilley & Nadja Sarell: Lepakon vuosi

Kun autiosta mökistä löytyy lepakkoja, lapset ovat suuren pulman edessä. Mökki on nimittäin määrätty purettavaksi. Pystyvätkö lapset pelastamaan lepakot? (Sammakko 2020, lasten tietokirja)