Maailman mielenterveyspäivä 10.10.

Logo.

 

Lauantaina 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Tämän vuoden teemana on kuunteleminen, koska se, miten tulemme kohdatuiksi, vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Suomen Mielenterveys ry vinkkaa sivuillaan, miten sinäkin voit osallistua kampanjaan 5.-10.10.

    1. Pysähdy kohtaamaan ihmisiä jokapäiväisissä kohtaamistilanteissa. Ole läsnä ja kuuntele aidosti. Kuinka monen elämää voit rikastaa arvostavalla kohtaamisella?
    2. Kehitä kuuntelemisen taitoa. Tutustu ja ota käyttöön kampanjamateriaalit
    3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana. Jaa vihreät kuvasi Instagramissa ja Facebookissa tunnisteilla #vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä
    4. Jaa kampanjaviestejämme somessa 5.–10.10.
    5. Tue MIELI ry:n mielenterveystyötä!

Sivuilta löytyy myös erilaisia kampanjamateriaaleja. Lue lisää täältä.

Mielenterveysongelmia käsitellään etenkin nuorten ja nuorten aikuisten kirjoissa. Kokosimme alle muutaman kirjavinkin.

Jenny Jägerfeld: Comedy queen

Kansikuva.Sashan äiti on kuollut ja Sashan mukaan se kertoo epäonnistumisesta. Sasha haluaa elää, ja siksi hänen täytyy tehdä asiat toisin kuin äiti oli tehnyt. Hän laatii seitsemän kohdan suunnitelman, jonka mukaan hänen pitää muun muassa leikata hiuksensa lyhyiksi, lopettaa lukeminen, välttää luonnossa kävelyä – ja ryhtyä comedy queeniksi. Rennon Ossi-setänsä avulla Sasha pääsee kokeilemaan taitojaan stand up -klubille. Esiintyminen on menestys, mutta omaksi yllätyksekseenkin Sasha huomaa, miten usein nauru päättyy itkuun.

Riina Mattila: Eloonjäämisoppi

Kansikuva.Nuorten aikuisten romaani on kirjailijan omakohtainen selvitymiskertomus. Miten lapsuuden ja nuoruuden sivullisuuden kokemukset vaikuttavat siihen, millaiseksi oma elämä muodostu? Päähenkilö Riina on tuntenut itsensä ulkopuoliseksi lapsuudesta alkaen. Asiaa ei auttanut se, että hän yritti pukeutua kuin kuka tahansa tyttö ja sulautua massaan, vaikka se ei tuntunut omalta jutulta. Traumaattiset tapahtumat johtavat lopulta viiltelyyn ja mielenterveysongelmiin. Onko tunnelin päässä valoa?

Jani Pösö & Teemu Nikki: Sekasin

Kansikuva.

Hyde, Lumikki, Papillon ja Satakieli päätyvät psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle. Nuorten diagnooseista löytyvät niin itsetuhoisuus, psykoosi ja skitsofrenia kuin bipolaarinen mielialahäiriökin. Erilaiset nuoret löytävät osastolla yhteisen sävelen, ja ystävyys auttaa ainakin yhtä paljon kuin oikea lääkityskin. Suljetun osaston arki on värikästä, äänekästä ja vaikeuksista huolimatta myös hauskaa. Kuka muu kuin potilaskaveri voisi todella ymmärtää, miltä oman mielen murtuminen tuntuu? – Nuorten tarina jatkuu kirjassa Sekasin: vitun hyvin menee.

 

Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla

Kansikuva.Isla ei saa edes perhettään uskomaan, että koulussa levinnyt video antaa aivan väärän kuvan siitä, mitä todella tapahtui. Perhe ja suku kääntävät selkänsä kunniansa menettäneelle tytölle, ja Isla ei näe valoa tunnelin päässä. Sattuman kautta hän tutustuu Leoon, jonka elämältä on kadonnut pohja aikoja sitten. Ketään ei tunnu kiinnostavan, mitä hänelle tapahtuu. Nuoret lähtevät yhdessä karkumatkalle, jonka päämääränä on Ähtärin pandatalo ja sen jälkeen kuolema.

 

Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa

Kansikuva.Elsi lopettelee lukion kolmatta luokkaa ja valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin, mutta koulunkäynti takkuaa. Huoli huumeita käyttävästä veljestä täyttää ajatukset. Perhe on muutenkin hajoamispisteessä, koska äiti on muuttanut kotoa ja isä on varjo entisestään. Ahdistunut Elsi on tottunut seuraamaan isoveljen jälkiä kaikessa, joten pian hän löytää itsensä rähjäisestä kämpästä kokeilemasta, auttavatko huumeet selittämään veljen katoamisen. Elämästä tulee rankkaa kilpajuoksua luovuttamisen ja selviytymisen välillä.

 

Esko-Pekka Tiitinen: Pikkulinnunrata

Kansikuva.Kun Vilja on 9-vuotias, perheen elämä muuttuu kotikylään rantautuneen ankaran uskonlahkon myötä. Isä pahoinpitelee äitiä ja pelottelee lapsiaan, ja lopulta Viljan isoveli Ville karkaa kotoa. Viljan mielenterveys alkaa järkkyä ahdistuksen ja masennuksen myötä, ja hän kipuilee vuosia ongelmiensa kanssa. Lopulta hän päättää tehdä avaruuslarpin yhdessä koulukaveriensa Vilman ja Kasimirin kanssa, ja päätyy outoon Onkalon kylään. Majatalossa nuoret joutuvat kohtaamaan pahimmat painajaisensa.