Lukemista ja tekemistä kotioloihin!

Lukemista ja tekemistä lapsille ja nuorille 

Neljän seinän sisällä ei tarvitse tylsistyä tai olla toimettomana! Kokosimme koko joukon linkkejä, joiden takaa löydät niin kirjallisuuteen kuin esimerkiksi elokuviinkin liittyvää ja ennen kaikkea kotioloihin sopivaa tekemistä. Lue e-kirja, osallistu lukuhaasteeseen tai rentoudu vaikka hyvää leffaa katsoen! Lista on täydentyvä.

Apu Juniori

Apu Juniori on alakouluikäisille lapsille suunnattu lehti ajankohtaisista uutisista ja ilmiöistä. Kaikki Apu Juniorin digitaaliset näköislehdet saa nyt ilmaiseksi käyttöön!

apu.fi/lehdet/juniori

E-kirjaklassikoita Kirjasammossa

Tekijänoikeusvapaita lasten- ja nuortenkirjaklassikoita luettavissa rajoituksetta.

kirjasampo.fi/fi/sivupiiri-e-kirjaklassikoita-rajoituksetta

E-kirjastot

Tutustu kirjastosi e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin. Lainaamiseen tarvitset kirjastotunnukset.

ekirjasto-beta.kirjastot.fi
ellibslibrary.com

Ekapeli

Ekapeli on tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita. Pelit on kehittänyt Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmä.

lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli

Etana Editionsin Etana-kanava

Kustantamo Etana Editionsin YouTube-kanavalla voi kuunnella Etanan kustantamia kuvakirjoja niiden tekijöiden ääneen lukemana.

Etana-kanava

Etäkoulu Kulkuri

Kulkurin verkko-opiskelun hyvinvointisivusto. Sivulla on liikunnallisia tehtäviä ja jumppia, joita voit tehdä yksin tai yhdessä perheen kanssa sekä vinkkejä, miten saa esimerkiksi opiskelu- tai työpisteestä ergonomisen.

Kulkurin hyvinvointisivusto

Iltasatu-palvelu

Maksuton ja kaikille avoin lastensatupalvelu, johon on koottu klassikkosatuja ja uudempia  teoksia.

iltasatu.org

Kirjakoplan videovinkit

Kirjakopla vinkkaa YouTube-kanavallaan nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoja eri aiheista. Käy kurkkaamassa esimerkiksi Suljetut yhteisöt tai Muihin maisemiin -kirjavinkkivideot.

Kirjakoplan YouTube

Kirjasome

Lukemosta löydät kootusti linkkejä lasten- ja nuortenkirjallisuutta käsitteleviin blogeihin, vlogeihin, podcasteihin ja keskustelusivustoihin.

lukemo.fi/tyokaluja-lukemiseen/kirjasome

Kirjastokaistan lastenohjelmat

Kirjastokaistan lapsille suunnattuja ohjelmia, kuten lukuvinkkejä, satutuntitaltiointeja ja vinkkejä kirjastonkäyttöön sekä lasten omia kirjatrailereita.

kirjastokaista.fi/lastenohjelmat

Kirjastokino

Kirjastokinosta voit katsella elokuvia omilla kirjastotunnuksillasi, mikäli oman alueesi kirjastot kuuluvat palvelun piiriin. Mukana olevat kirjastot löydät täältä.

kirjastokino.fi

Kirjastot vinkkaavat pikkulapsiperheille

Kirjastot jakavat tai vinkkaavat sivulla nimenomaan pikkulapsiperheille suunnattuja sisältöjä.

Vinkkausten Facebook-sivu

Koko kansa lukee

Kampanjan aikana kirjastot ja kustantamot tarjoavat rajoituksetta luettavaksi kolme e-kirjaa:

  • Kuisma, Hanna-Riikka: Kerrostalo (Like)
  • Erlandsson, Karin: Missdåd (Schildts & Söderströms)
  • Hepo-oja, Briitta: Suomea lohikäärmeille (Otava)

kirjastot.fi/kokokansalukee

Kopiraittilan kirjatraileripaja

Luetuista kirjoista voi tehdä kirjatrailereita ja esitellä tai jakaa ne etäyhteyksillä luokkakavereille ja opettajalle. Hyvät ohjeet kirjatraileriin löydät Kopiraittilasta.

kopiraittila.fi/opettajalle/tyopajaohjeet/kirjatraileripaja

Kuvakirjoja Lukulumo-palvelusta

Lukulumo on pedagoginen kuvakirjapalvelu, jossa kuvakirjoja pääsee selaamaan ja kuuntelemaan usealla eri kielellä. Lukulumo-palvelu avautuu koronavirustilanteen vuoksi kuukauden ajaksi kaikille!

iltoppiminen.fi/uutiset/lukulumo-avautuu-kaikille

LANU! Virtuaalinen kirjallisuusfestivaali

Suomen ensimmäinen lasten ja nuorten kirjallisuuteen keskittyvä ja pelkästään sosiaalisessa mediassa tapahtuva festivaali järjestettiin 3.-9.4.2020. Esiintyjinä oli kirjailijoita, kuvittajia, sarjakuvantekijöitä sekä aktiivisia harrastajia. Osa ohjelmasta löytyy tallenteina festareiden Facebook-sivuilta.

facebook.com/LANUfestarit

Lukufiilis

Nuorten oma verkkolehti kirjoista ja lukemisesta. Kirja-arvioita, tehtäviä, kirjavinkkejä ja nuorten omia tekstejä. Opettajille vinkkejä tekstien hyödyntämiseen Opettajalle-osiosta.

lukufiilis.fi

Luetaan kotona -haaste

Osallistu Luetaan kotona -haasteeseen lukemalla kirjoja haasteen eri kohtiin. Lukujärjestys ja -tapa on vapaa. Voit lukea painetun kirjan, e-kirjan tai kuunnella äänikirjaa. Haaste on suunnattu erityisesti lapsille ja lapsiperheille sekä nuorille.

lukemo.fi/luetaankotona

Lukukuntoon kesäksi -haaste

Lukukuntoon kesäksi -haasteessa kasvata omaa lukukuntoasi hauskalla tavalla.

lukemo.fi/lukuhaaste

Lukuliikkeen materiaalipankki

Lukuliikkeen materiaalipankista löydät eri toimijoiden lukemiseen liittyviä haasteita, tehtäviä ja oppaita.

lukuliike.fi/materiaalipankki

Lukutreenit

Alakoululaisille tarkoitettu ohjelmasarja, jonka ideana on, että lukemista voi treenata kuin mitä tahansa muutakin harrastusta. Viidessä jaksossa esitellään erilaisia kirjallisuuden lajeja ja ahmitaan kirjoja.

lukutreenit.fi

Lukuviikko

Lukuviikko juhlistaa vuosittain lukemista ja lukuharrastusta. Lukuviikon 2020 teemana oli Luovuutta ilmassa! Kevään 2020 poikkeusolojen aikana Lukuviikko oli virtuaalinen lukufestari, johon kaikki olivat tervetulleita osallistumaan lukemalla sekä jakamalla luku- ja lukemiskokemuksiaan ja kirjavinkkejä sosiaalisessa mediassa. Lukuviikon materiaalit ovat edelleen käytettävissä.

Lukuviikko.fi

Nuoret vinkkaa! – Lukuklaanin kilpailu nuorten omista kirjavinkeistä

Yläkouluikäisille suunnatussa kilpailussa etsitään nuorten omia kirjavinkkejä Lukuklaani-kirjojen parhaista ja muista nuortenkirjasuosikeista.

lukemo.fi/lukuklaanikilpailu

Opastettu kierros Muumimuseossa

Muumimuseo esittelee kuusi teosta kokoelmastaan, jota ei tavallisesti saa kuvata lainkaan. Tove Janssonin muumiteokset heijastelevat myös maailman tapahtumia ja taiteilijan yksityiselämää.

Opastettu kierros

Papunetin ladattavat tarinat

Tietoa, satuja ja tarinoita, jotka voi ladata tulostettavaksi ja luettavaksi pdf-muodossa.

papunet.net/pelit/ladattavat-tarinat

Pikku Kakkosen materiaalit

Pikku Kakkonen kokoaa varhaiskasvatukseen ja kotioloihin sopivaa tekemistä, vinkkejä ja Areena-linkkejä.

yle.fi/lapset

Pro Lastenkirjallisuus

Pro Lastenkirjallisuus -sivulta löydät 30 vinkkiä lukuhetkiin ja sanallisiin seikkailuihin yksin, kaksin tai porukassa.

prolastenkirjallisuus.fi

Runous. Nyt

Karanteenissakin voi kuunnella ja katsella runokeikkaa. Seitsemän runoilijan runovideo. Runojaan videolla lukevat Jyrki Kiiskinen, Tapani Kinnunen, Harry Salmenniemi, Saila Susiluoto, Miia Toivio, Sinikka Vuola ja Tuija Välipakka. Videon on koonnut Mikaela Välipakka.

Runous. Nyt

Satusirkus

Satusirkus on kiertänyt Etelä-Pohjanmaalla tuoden sirkuksen ja satujen magiaa kirjastoihin. Koska sirkus ei päässyt enää tien päälle, se päätti suunnata virtuaalisen tien päälle – siirtyä siis sosiaaliseen mediaan. Niinpä Satusirkus tuottaa nyt yhdessä Kirjastokaistan kanssa erilaisia lukemisen edistämiseen ja kirjastojen houkuttelevuuden nostamiseen tähtääviä videoita, joiden punaisessa etunenässä seikkailee kiertueelta tuttu klovni Jojo.

Satusirkus

Sofi Oksasen ”koronakeittiö”

Kirjailija Sofi Oksasen livestriimit. Striimien aikataulut löytyvät Oksasen Instagramista ja Facebookista. Striimien aikana voi esittää kirjailijalle kysymyksiä.

facebook.com/sofioksanen

Tartu tarinaan -lukutuokiot

Isien iltasatuviikon lukulähetykset katsottavissa.

www.tartutarinaan.fi

Timo Parvelan lukutuokiot

Kirjailija Timo Parvelan satuhetket kaikenikäisille.

facebook.com/kirjailijatimoparvela

Tekemistä ja lukemista

Lukemosta löydät erilaisia väyliä kirjojen ja lukemisen maailmaan. Pelit, tarinoista ammentavat tehtävät ja kirjoittaminen tuovat kaikki lukuharrastukseen uusia puolia ja yhdessä tekemistä.

lukemo.fi/tyokaluja-lukemiseen/tehtavia-ja-toimintaa

Verkkolukutuokiot

Sanasto ja Kopiosto ovat sopineet kirjastojen kanssa poikkeusajan tekijänoikeusluvan, jolla koko maan yleiset kirjastot voivat tuottaa verkkolukutuokioita. Lupa kattaa kirjallisuuden lukemisen ääneen videoilla, joita julkaistaan Kirjastokaistalla ja Helsinki-kanavalla.

Verkkolukutuokiot

Viddla

Voit katsella elokuvia omilla kirjastotunnuksillasi, mikäli oman alueesi kirjastot kuuluvat palvelun piiriin.

viddla.fi

Vieraile Virtuaalimuseoissa

Museot.fi -sivusto on koonnut artikkelin museoista, joihin pääset tutustumaan virtuaalisesti.

museot.fi/vieraile-virtuaalimuseoissa

Yle Areena audio

Yle Areenan radiossa on kuunnelmia ja äänikirjoja lapsille, muun muassa Puluboi ja Poni, Muumikirjat, Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä.

areena.yle.fi/audio/ohjelmat/30-52

300 minuutin lukuhaaste

300 minuutin lukuhaaste on lasten ja nuorten itsensä ideoima haaste, joka julkaistiin vuonna 2019. Haasteesta on nyt julkaistu yhteensä kolme osaa. Haaste 1 on tehty pienemmille lapsille, haaste 2 yläkouluikäisille ja kolmoshaaste hieman vanhemmille nuorille. Haasteita voi suorittaa kuitenkin kuka tahansa.

Lukuhaasteessa luetaan 10 minuuttia kerrallaan erilaisilla tyyleillä. Lukutyylejä löytyy yhteensä 30 erilaista. Kolmoshaasteessa luetaan kerrallaan 30 minuuttia, kymmenellä eri tyylillä. Lukutyylejä ei voi yhdistellä yhdellä lukukerralla. Kun olet suorittanut haasteen, olet lukenut yhteensä 300 minuuttia.

Jaa lukuhaasteeseen osallistumisesi somessa #lukuhaaste300 #lukuliike.

ouka.fi/lukuhaaste300