Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2020

Kuva, jossa on ehdokaskirjat.

Vuoden 2020 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat on julkistettu. Onnea kaikille ehdokkaille!

Tallenne ehdokkaiden julkistamistilaisuudesta löytyy Kirjasäätiön verkkosivuilta täältä. Tänä vuonna ehdokkaat valitsi valitsijalautakunta, johon kuuluivat Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (raadin puheenjohtaja), Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä ja yleisen kirjallisuustieteen opiskelija Johanna Valjakka.

Voittajan valitsee näyttelijä Christoffer Sandberg ja palkinto jaetaan keskiviikkona 25.11.

Torstaista 5.11. alkaen jokainen voi käydä äänestämässä omaa voittajasuosikkiaan täältä.

 

Ehdokkaat ja palkintoraadin perustelut:


Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY)

Kipua, kaipausta ja kilpailua käsittelevä romaani hurmaa lukijan loisteliaalla ja notkealla kielellään. Sen nostalgiaa ja futurismia yhdistelevä maailma vie lukijan mukanaan pohtimaan kulisseja, petollisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Synkät ja valoisat sävyt muodostavat kokonaisuuden, joka muistuttaa kesäistä myrskyä.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla (Otava)

Riemastuttava kuvakirja osoittaa, kuinka näennäisesti arkiset asiat voivat tosiasiassa olla jännittäviä seikkailuja. Teoksen kertomus on täynnä huumoria, joka tarjoaa iloa ja uusia näkökulmia maailman tarkasteluun kaikenikäisille lukijoille. Rikkaan kuvituksen yksityiskohdat ovat lahja, jonka lukija saa jokaisella lukukerralla uudestaan.

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus)

Hellyttävä matkakertomus seikkailusta, joka ei vie liian kauas. Onneksi viisaat jalat osaavat aina tuoda takaisin kotiin. Upea kuvakirja matkakuumeesta, koti-ikävästä, itsensä voittamisesta ja tärkeistä ystävistä kietoo kuulijansa sadun usvaan.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä (WSOY)

Esikoiskirjailijan muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuvan seikkailun taidokas kerronta imee mukaansa ensi riveiltä alkaen. Päähenkilö Kainu oppii näkemään erityisyytensä ja ottaa paikkansa mahtavimpana tietiänä viiteensataan vuoteen. Kirjan kieli on vivahteikasta. Tarina on eheä ja vetävä kokonaisuus, joka pitää lukijan otteessaan.

Anja Portin: Radio Popov (S&S)

Lämmin seikkailutarina kertoo yksinäisistä lapsista, joiden huolet joku kuitenkin kuulee. Kirjassa on klassisen saturomaanin aineksia ja sympaattinen kertojanääni. Keksijä Popovin radio luo toimivan kehyksen tarinalle, jossa hylätyt lapset ryhtyvät auttamaan toisiaan.

Laura Ruohonen, Erika Kallasmaa ja Petri Kumela. Översättning Annika Sandelin: Otus opus. Runoja ja totta pienistä eläimistä / Zoologipoesi. Smådjur i toner (Otava / Förlaget)

Oivaltavat, yllättävät ja rytmikkäät riimit havainnollistavat erilaistenotusten ominaisuuksia taidokkaasti. Raikas ja ilmeikäs kuvitus esittää lorujen otukset erilaisina yksilöinä ja hyödyntää suuret aukeamat kokonaisuudessaan. Otuksista kerrotut faktat ovat kiinnostavia poimintoja eläinmaailmasta ja muodostavat runojen kanssa tasapainoisen kokonaisuuden.

Bokens påhittiga, överraskande och rytmiska rim beskriver skickligt egenskaper hos olika smådjur och kryp. De uttrycksfulla och fräscha iIllustrationerna gestaltar varelserna som personliga karaktärer och använder sig av de stora uppslagen i sin helhet. Djurens faktabaserade beskrivningar är intressanta och skapar med dikterna en balanserad helhet.