Lapsen oikeuksien viikko 2020

Lapsen oikeuksien viikon logo.Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

Viikkoa vietetään vuonna 2020 16.-22.11. ja vuoden teema on lapsen oikeus tulevaisuuteen.

Teeman valintaan on vaikuttanut lasten ja nuorten kasvava huoli ympäristöstä ja erityisesti ilmastonmuutoksesta. Lasten ja nuorten uskoa paremman maailman rakentamiseen halutaan vahvistaa ja luoda sitä kautta tilaa myönteisille tulevaisuuskuville.

#SaaUnelmoida-somekampanja kannustaa lapsia ja nuoria unelmoimaan ja tavoittelemaan itsensä näköistä tulevaisuutta

Kampanjassa on mukana 11 julkisuudesta eri tavoin tunnettua henkilöä, jotka jakavat videoilla omat lapsuuden unelmansa ja kannustavat lapsia ja nuoria uskomaan itseensä ja unelmiinsa. Jokaisella lapsella on oikeus tulevaisuuteen!

Lue lisää lapsen oikeuksien viikosta.

Lue lisää #SaaUnelmoida-kampanjasta ja katso kampanjavideot.

Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi nostamme Lukemossa esiin kirjoja, joissa käsitellään joitakin Lapsen oikeuksien sopimuksen kirjattuja kohtia.

Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä

Juha-Pekka Koskinen ja Paula Mela: Matilda pelastaa maailman. Karisto.

Kirjan kansikuva.Virtasen perheen vanhemmat ovat ihmeissään, kun perheen ainokainen osoittautuu pienestä alkaen hyvin ympäristötietoiseksi: päiväkodissa Matilda kierrättää kaikki jogurttipurkit ja kotona haluaa lajitella jätteet ja korjata rikkoutuneet vaatteet ainaisen uuden ostamisen sijasta. Tiedostavasta lapsesta kasvaa 20 vuoden kuluessa asiantuntija, joka keskustelee television ajankohtaisohjelmassa kestävästä kehityksestä ja josta vanhemmat ovat hyvin ylpeitä.

 

 

Leena Krohn ja Inari Krohn: Vihreä vallankumous. Tammi.

kirjan kansikuva.Keskellä Riioraan kaupunkia on puisto, jota ympäröivät korkeat muurit. Puistoon suunnitellaan pysäköintitaloa, mutta kaupungin lapset haluaisivat nähdä sen mieluummin kauniina ja vihreänä. Lapset päättävät osoittaa mieltään luonnon puolesta ja vallata puiston itselleen!

 

 

 

Sanna Pelliccioni: Onni-poika osoittaa mieltä. Etana Editions.

Kirjan kansikuva.Onni lukee sanomalehdestä ikäviä uutisia. Rakkaan lähipuiston tilalle aiotaan rakentaa tie ja ratikkalinja. Onnin perhe päättää osoittaa mieltään puiston puolesta yhdessä muiden alueen asukkaiden kanssa. Pelastuuko Laaksopuisto?


Vammaisen lapsen erityistarpeet tulee huomioida

Tuula Kallioniemi ja Terese Bast: Neljä muskelisoturia. Karisto. 

Kirjan kansikuva.Anttu haluaisi liittyä poikaporukan leikkeihin, mutta häntä ei huolita mukaan, koska hän honottaa ja on dauni. Anttu päättääkin suorittaa oikean urotyön päästäkseen muskelisoturien kaartiin.

 

 

 

Tuula Pere ja Catty Flores: Tervetuloa kotiin, Helmi. WickWick.

Kirjan kansikuva.Jaakosta on tulossa isoveli ja koko perhe odottaa vauvan syntymään. Jo ennen syntymää selviää, että vauva tulee tarvitsemaan erityistä hoitoa kotona. Kun vanhemmat opettelevat vauvan hoitamista sairaalassa, mummi on Jaakon kanssa kotona. Jaakko odottaa innolla pikkusiskon näkemistä ja saa lopulta päättää, mikä tämän nimeksi tulee.

 

 

Rose Robbins: Puhuminen ei ole minun juttuni! Suomentanut: Terhi Leskinen. Mäkelä.

Kirjan kansikuva.Millaista elämä on, kun ei puhu? Tarinassa kuvataan autistisen lapsen ajatusmaailmaa ja arkea. Perheen kanssa voi olla yhdessä ja pitää hauskaa ilman sanojakin.

 

 

 


Lapsella on oikeus elää mahdollisimman terveenä ja saada tarvitsemaansa hoitoa

Liisa Louhisalmi ja Aino-Sinikka Ervasti: Aatoksen sairaalareissu. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry.

Kirjan kansikuva.Aatos kiipeää liukkaalle katolle ja putoaa sieltä. Hänen jalkansa murtuu monesta kohdasta ja hänen täytyy viettää yö sairaalassa leikkausta odottamassa. Ikävä perheen luo on kova yön pimeydessä, mutta Aatos luottaa enkelten suojaan.

 

 

 

Tuula Puranen ja Kristian Huitula: Miina ja Manu ensiavussa. Otava, 2020.

Kirjan kansikuva.Manu on kalastamassa ja satuttaa sormensa. Paikalle sattuu Erakko-Hermanni, joka antaa ensiapua. Epäonninen kalaretki ei pääty vielä tähän, vaan Manun jalka lipeää ja hän satuttaa jalkansa veden varaan joutuessaan. Paikalle saapuva Sulo-eno vie kissat lääkärin vastaanotolle.

 

 

 

Minttu Vettenterä ja Niina Anttila: Pienistä Hukista urhein & paha paristo. BoD – Books on Demand.

Kirjan kansikuva.Utelias pieni susi nielaisee vahingossa pariston. Tästä alkaa pitkä ja rankka matka, jonka aikana Hukkis joudutaan leikkaamaan monta kertaa sairaalassa.

 

 


Vähemmistöryhmään kuuluvalla lapsella on oikeus omaan kulttuuriin

Ante Aikio, Laura Arola ja Katja Tapiola: Tuliainen Saamenmaasta. Alkuteos: Ristáhci skeaþka. Davvi Girji.

Kirjan kansikuva.Kun kummisetä Piera tulee vierailulle Saamenmaasta, hän tuo Sámmolille lahjaksi pehmolelupöllön. Sámmol ja Piera viettävät hauskan päivän kaupungissa ja kun Pieran on aika lähteä, Sámmol ikävöi häntä. Pieran tuoma pöllö on kuitenkin aivan erityinen ja Sámmol huomaa pian miksi.

 

 

 

Satu Blomerus: Kulje kanssamme : Suomen romanien historia lapsille. Opetushallitus.

Kirjan kansikuva.Värikkäässä, sarjakuvamaisesti kuvitetussa lasten tietokirjassa kuvataan romanien elämää ja tapoja Suomessa eri aikoina ja opitaan muun muassa muutamia romanikielen sanoja kuten ”Diives!” (Hei!). Kirjan kertojina ovat lapset, ja se on ensimmäinen lapsille suunnattu kirja Suomen romanien historiasta.

 

 

 

Muistan sinua rakkaudella / Sanna Pelliccioni, Maami Snellman, Kiti Szalai. Teos

Kirjan kansikuva.Alman mummo on kuollut ja tunnelma kotona on surumielinen. Alma juttelee koulussa Diegon kanssa, jonka abuelo on myös kuollut vastikään. Diego kertoo meksikolaisesta kuolleiden päivästä, jolloin perheet kokoontuvat juhlimaan ja muistelemaan vainajia. Alman perhe kutsutaan juhlaan ja sen lämmin tunnelma helpottaa surua ja ikävää.


Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään

Pauli Kallio ja Juliana Hyrri: Kalle, pallo ja sello. Suuri kurpitsa.

Kirjan kansikuva.Sarjakuvatarinassa alakouluikäinen Kalle harrastaa sekä jalkapalloa että sellon soittoa. Rakkaiden harrastusten yhteensovittaminen on joskus vaikeaa harjoitusaikojen vuoksi, mutta Kalle tekee aina parhaansa. Harrastukset tulevat Kallen uniinkin, joissa niin Messi kuin Zlatankin tarttuvat soittimiin.

 

 

 

Maria Kangaskortet ja Tiia Javanainen: Ruutuvapaata koululaisille. Otava.

Kirjan kansikuva.Tietokirjassa on ohjeet sataan alakoululaiselle sopivaan helppoon ulko- ja sisäleikkiin. Osan puuhista voi toteuttaa yksin ja osa on tarkoitettu koko perheelle tai kaveriporukalle.

 

 

 

 

Elina Kuorelahti ja Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu. Nemo.

Kirjan kansikuva.Aane-mummolla on aina vauhti päällä. Tällä kertaa hän on hankkinut museokortin ja päättänyt viedä Koposen, Salvion ja Metson tutustumaan erilaisiin kulttuurikohteisiin. Ateneumista löytyy taidetta, Luonnontieteellisestä museosta luurankoja, Turun linnasta kummituksia… Museoseikkailun aikana nähdään ja koetaan vaikka mitä.