Kirsi Kunnas -runopalkinto 2022 postuumisti Jukka Itkoselle

Kirjailija Jukka Itkonen.
Jukka Itkonen. Kuva Tommi Tuomi 2011.

WSOY:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön Kirsi Kunnas -palkinto myönnetään tänä vuonna postuumisti kirjailija–runoilija Jukka Itkoselle (1951–2021) tämän ansioista lastenrunokulttuurin hyväksi. Kolmatta kertaa jaettava palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Palkinto ohjataan Valveen sanataidekoululle lastenrunoutta, sen tekemistä ja kokemista tukevaan toimintaan.

Viime vuonna menehtyneen Kirsi Kunnaksen lähtemätön jälki kirjallisuuteen vaikutti erityisellä tavalla palkinnon myöntämiseen. Palkinnolla haluttiin huomioida nimenomaan lastenrunoutta, jossa Kunnaksen vaikutus on ollut voimakkain. Palkinnon saajaksi valitun Jukka Itkosen tuotanto on vaikuttanut kotimaiseen lastenrunouteen jo viidenkymmenen vuoden ajan kannatellen ja uudistaen sitä.

Viimeiseen saakka aktiivinen runoilija jätti jälkeensä mittaamattoman arvokkaan, laajan ja monipuolisen runollisen perinnön, josta riittää ammennettavaa vielä sukupolviksi eteenpäin.

Vuoden 2022 palkintoraatiin kuuluivat runoilija Jenni Haukio (pj.), kustantajat Paula Halkola ja Anna-Riikka Carlson sekä kirjallisuudentutkijat Sakari Katajamäki ja Leena Kirstinä.

Kirsi Kunnas -palkinto perustettiin vuonna 2017 Kirsi Kunnaksen 70-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin elävää ja vaikuttavaa runoutta ja runokulttuuria. WSOY ja WSOY:n kirjallisuussäätiö jakavat palkinnon joka toinen vuosi aikuisten tai lastenrunouden erityiselle runoteokselle, runoilijalle tai runoutta edistäneelle toimijalle.