Kati Närhi voitti Rudolf Koivu 2023 -palkinnon

Kirjan kansikuva.Kati Närhi voitti vuoden 2023 Rudolf Koivu -palkinnon kuvituksestaan Kadoksissa (Capuchina Kustannus, 2022) kuvakirjaan.

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Rudolf Koivu -palkintoa alettiin jakaa Grafian perustajiin kuuluneen kuvittaja Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi jo vuonna 1949. Koivu toimi 90 vuotta sitten perustetun Grafian ensimmäisenä sihteerinä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Tuomariston perusteluista:

Kati Närhin kuvitukset ovat kirkasvärisiä ja leikkisiä, ja hän käyttää usein töissään käsinpiirrettyjä tekstuureita. Hän on tehnyt kolme omaa kuvakirjaa ja neljä eri kielille käännettyä sarjakuvaa sekä kuvittanut monia muita, kuten Paula Norosen kirjoittamaa Yökoulu-sarjaa. Teoksellaan Seitsemäs Vieras (2015), Närhi voitti Sarjakuva-Finlandian. Kati Närhin Rudolf Koivu 2023 -palkinnon voittanut Kadoksissa-teos ilmestyi Capuchina Kustannukselta vuonna 2022. Voittajakuvitus on toteutettu osin digitaalisesti, osin käsin maalattuja tekstuureja hyödyntäen.

Lue tuomariston perustelut kokonaisuudessaan täältä.

Kilpailutuomaristoon kuuluivat kuvittaja Maria Sann (Rudolf Koivu 2021 -voittaja), puheenjohtaja Elisabet Aho (Lasten- ja nuortenkirjailijat ry), kuvittaja Eili-Kaija Kuusniemi, graafinen suunnittelija ja kuvittaja Jussi Karjalainen sekä kirjailija Juha Virta.

Rudolf Koivu -kilpailuun osallistui kaikkiaan 124 teosta, jotka ovat ilmestyneet viimeisen parin vuoden aikana.

Muut ehdokkaat:

Linda Bondestam: God morgon rymden (Förlaget 2022)
Liisa Kallio: Vallattoman laivan laulut (WSOY 2023)
Ilja Karsikas: Yksisarvinen (Kustantamo S&S 2022)
Tuomas Kärkkäinen: Festarimysteeri (Kustantamo S&S 2023)
Jenny Lucander: Fakta om pappor (Förlaget 2021)
Sanna Mander: Min lilla häxa (Schildts & Söderströms 2021)
Lille Santanen: Puhelimen pomoksi, ota digimaailma haltuun (Tammi 2022)
Salla Savolainen: Betonia! (WSOY 2022)
Miila Westin: Loputon talvi (Kustantamo S&S 2023)