Kansainvälinen unipäivä 18.3. – Iltasatuvinkkejä

Lapsi, Koira, Nukkua, Lukea, Viltti, Serenity, LapsetMaaliskuun 18. päivä vietetään Kansainvälistä unipäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa unen merkityksestä. Eräs hyvien yöunien takaaja on hyvä ja rauhoittava iltasatu. Iltasatujen merkitys ja arvo suomalaislapsille on aina ollut suuri, ja suomalainen iltasatuperinne onkin listattu osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaa.

Iltasatujen suosiosta ja ajankohtaisuudesta kertoo myös se, että ruotsalaisen Carl-Johan Forssén Ehrlinin kirjoittama iltasatu Kani joka tahtoi nukahtaa oli Suomessa Otavan vuonna 2021 myydyin kirja.

Alle on koottu Lukemon iltasatuvinkkejä unipäivän kunniaksi.

Lukemon iltasatuvinkit:

Minä en tahdo nukkumaan!Astrid Lindgren: Minä en tahdo nukkumaan. WSOY.

Lyhyessä herttaisessa tarinassa pieni poika Lassi ei tahtoisi äitinsä kehotuksista huolimatta mennä nukkumaan. Yläkerrassa asuva täti antaa Lassin kokeilla silmälasejaan, ja lasien läpi Lassi näkee metsään asti. Silmälasien läpi Lassi näkee eläimet käymässä nukkumaan: pieni karhunpentu syö rauhassa iltapuuroaan ja jäniksenpoikaset leikkivät tyynysotaa.

KansikuvaMarjatta Kurenniemi: Toivoisin että asuisin kuussa – Marjatta Kurenniemen satuja ja runoja. WSOY.

Marjatta Kurenniemen monet teokset, kuten Onneli ja Anneli, ovat iltasatujen klassikkoja. Kurenniemen syntymästä oli kulunut vuonna 2018 sata vuotta, ja sen kunniaksi julkaistiin kokoelma Kurenniemen satuja ja runoja. Teoksessa on yli kymmenen erilaista satua ja monen monta lorua.Teos on kepeä, iloinen ja kekseliäs. Sanna Manderin kuvitus on lumoava ja nostalginen.

Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadutHannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut. Otava.

Nykylasten suosikki Prinsessa Pikkiriikki kertoo klassikkosatuja uudenlaisen modernimman näkökulman avulla, mutta lapselle sopivalla tavalla. Perinteiset prinsessamallit rikkoutuvat, ja lukija huomaa nauravansa  hervottomasti kirjan absurdille huumorille.

Näkymätön lapsi ja muita kertomuksiaTove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. WSOY.

Näkymätön lapsi on kokoelma Tove Janssonin muumien maailmaan sijoittuvia novelleita. Osa tarinoista on monille lapsille tuttuja, mutta teoksesta löytyy myös tuntemattomampia muumitarinoita. Kokoelma on monipuolinen, joten jokaiselle lapselle löytyy varmasti sopiva novelli: Teoksessa on esimerkiksi jännittävä tarina huijaavasta Homsusta ja iloinen tarina Muumipeikosta, joka löytää lohikäärmeen. Tove Jansson lähestyy teoksessaan maailmaa lämmöllä, mutta pohdiskellen.

KansikuvaNora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssel: Hattaratuuli – Piirretään satuja iholle. Karisto.

Hattaratuuli on uudenlainen satukirja, joka rauhoittaa lapsen monien aistien avulla: teoksessa sadut luetaan ääneen ja piirretään samanaikaisesti lapsen iholle. Hattaratuuli sisältää monta lyhyttä tarinaa tai lorua sekä helpot ohjeet lapsen iholle piirtämiseen. Reetta Niemensivun kuvitus on yksityiskohtainen ja herttainen. Kosketus yhdistettynä iloisiin tarinoihin tuo levollisen olon.

KansikuvaKirsi Kunnas: Tiitiäisen metsä. WSOY.

Teokseen on koottu Kirsi Kunnaksen runoja useasta aikaisemmasta teoksesta. Tiitiäisen metsässä aikuisten ja lasten suosikki Kirsi Kunnas runoilee metsästä sekä sen eläimistä ja olennoista. Runot ovat parhaimmillaan juuri ääneen luettuna. Silja-Maria Vihersaaren kuvitus on kaunis ja kiinnostava. Iltasatuna Tiitiäisen metsä hymyilyttää ja rauhoittaa.

 

Iltasatu-palvelu

Viimeisenä vinkkinä on Iltasatu-palvelu, jonne on koottu kaikille avoimeen ja maksuttomaan käyttöön kuvitettuja satuja. Palvelussa on paljon klassikkosatuja (esimerkiksi J. M. Barrien Peter Pan), mutta myös uudempia satuja (esimerkiksi Veera Salmen Puluboin iltasatu).