August-palkinto Ellen Strömbergin nuortenromaanille

Kuva kirjasta.Ellen Strömberg on voittanut vuoden 2022 lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnon nuortenromaanillaan Vi ska ju bara cykla förbi (Schildts & Söderströms ja Rabén & Sjögren, 2022).

August on Ruotsin merkittävin ruotsinkielisen kirjallisuuden palkinto. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun August on jaettu suomenruotsalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Ruotsin kustannusyhdistyksen myöntämän August-palkinnon arvo on 100 000 kruunua eli noin 9600 euroa. Vuoden 2022 palkinnot jaettiin Tukholmassa August-gaalassa maanantai-iltana.

Palkintoraadin perusteluissa kehutaan Strömbergin herkkää ja osuvaa kertomusta nuoruudesta: haaveiden ja kuvitelmien yhtäkkisestä toteutumisesta, ystävyyssuhteista ja niiden rakoilusta sekä houkuttelevasta ja pelottavasta ensirakkaudesta. Strömberg uudistaa teini-iän tuttujen teemojen kuvausta kunnioittaen samalla sekä lukijoitaan että henkilöhahmojaan.

Ellen Strömbergin voitokas romaani on käännetty myös suomeksi. Mehän vaan mennään siitä ohi -nuortenkirjan on suomentanut Eva Laakso ja kustantanut S&S (2022).