Anni Swan -mitali Silkesapans skratt -teokselle

Kirjan kansikuva. Anni Swan -mitalin on saanut Annika Sandelin teoksestaan Silkesapans skratt (Förlaget & Berghs, 2019). Teoksen on kuvittanut Linda Bondestam. Kirja on ilmestynyt suomeksi nimellä Silkkiapinan nauru (Teos & Förlaget, 2019).

Anni Swan -mitali on lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto, jonka myöntää IBBY Finland joka kolmas vuosi. Palkinto annetaan kotimaiselle suomen- tai ruotsinkieliselle lasten- tai nuortenkirjalle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheen käsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. Palkinto on nimetty lastenkirjailija Anni Swanin mukaan, ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961. Palkintomitali on Wäinö Aaltosen muovailema hopeamitali.

Silkesapans skratt kertoo tarinan Silkkiapinasta ja Tapiirista, jotka ovat parhaita ystävyksiä. Eräänä päivänä Silkkiapina sairastuu ja kuolee. Yhtäkkiä joku, joka on aina ollut olemassa, onkin poissa. Tapiirin maailma menee pirstaleiksi, mutta vähitellen se huomaa, että yhdessä on paljon helpompi surra kuin ypöyksin.

Silkesapans skratt koskettaa eri ikäisiä lukijoita, ja tarinasta voivat saada lohtua niin pienet kuin jo aikuiset lukijat. Kuten monissa Sandelinin teksteissä, niin myös Silkesapans skratt kertoo suurista teemoista, kuitenkin hyvin harkituin, ja vähäisinkin sanoin. Sandelin on pitkän linjan tekijä. Hänelle ominaista on lyyrinen kieli, ja teokset ovat usein kuin koruja: eheitä ja kauniita kokonaisuuksia.”

Annika Sandelin (s. 1972) on on arvostettu suomenruotsalainen kirjailija ja kirjastonhoitaja. Hän on julkaissut runoja ja romaanin sekä useita kiitettyjä lastenkirjoja. Linda Bondestam (s. 1977) on yksi Pohjoismaiden keskeisimpiä nykykuvittajia. Bondestam on kuvittanut kymmeniä rakastettuja kirjoja niin Suomessa kuin maailmalla.