Aarresaari-palkinto Marja Helaselle

Aarresaari on joka toinen vuosi jaettava palkinto, joka myönnetään kääntäjälle korkeatasoisesta lasten- tai nuortenkirjan käännöstyöstä.

Palkittava käännös voi olla lasten- tai nuortenromaani, kuva- tai satukirja, runoteos tai näitä lajeja yhdistelevä teos. Palkittava kirja edustaa omaa kirjallisuudenlajiaan ansiokkaasti ja laajentaa kulttuurien tuntemusta. Jos teos on kuvitettu, käännös huomioi kuvituksen ja sopii luontevasti sen rinnalle.

Vuoden 2022 Aarresaari-palkinnon sai Marja Helanen lastenromaanin Hirviö ja Helmikki (WSOY 2021) suomennoksesta. Englanninkielinen alkuteos on Jack Meggitt-Phillipsin kirjoittama ja Isabelle Follathin kuvittama The Beast and the Bethany.

Raati nosti palkitsemisperusteluissaan esiin teoksen useiden sävyjen onnistuneen välittämisen: ”tarina on yhtä aikaa hauska, ällöttävä, jännittävä, anarkistinen ja lämmin”. Sekä tarinan erisnimet että Meggitt-Phillipsin musta huumori koettiin oivallisesti suomennetuiksi. Lue lisää palkintoperusteista täältä.

Marja Helasen ensimmäinen kaunokirjallinen suomennos julkaistiin 1970-luvun puolivälissä. Upeaan suomentajanuraan on kuulunut esimerkiksi Jane Austenia, Charles Dickensia ja Mark Twainia. Myös lasten- ja nuortenkirjasuomennoksia on Helasen työpöydällä ollut läpi koko uran. Hän on tuonut suomalaisille lapsille muun muassa Carolyn Keenea, Frank L. Baumia sekä lukuisia Disney-tarinoita ja Lemony Snicketin teoksia.

Palkinnon lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa:

  • Leena Ojalatva sai kunniamaininnan nuorten säeromaanin Maata jalkojen alle (Karisto 2020) suomennoksesta. Englanninkielinen alkuteos on Elizabeth Acevedon kirjoittama Clap When You Land.
  • Maisa Tonteri sai kunniamaininnan lastenkirjan Vinksin vonksin viidakko (Lasten Keskus 2021) riimitellystä suomennoksesta. Englanninkielinen alkuteos on Axel Schefflerin kirjoittama ja kuvittama Flip Flap Jungle.

Käännöskirjapalkinto Aarresaari on tärkeä lisä kotimaisten lasten- ja nuortenkirjapalkintojen joukossa. Kääntäjien arvokas työ ansaitsee oman palkinnon.

Palkintosumman IBBY Finlandin jakamalle palkinnolle rahoittaa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto Kopiostosta saaminsa tekijänoikeuskorvauksin.

Lue lisää Aarresaari-palkinnosta.